Çin’in doğusunda, bu yıl internet ya da SMS gibi modern iletişim araçlarıyla yaydıkları söylentilerle toplumu tehdit ettikleri belirtilen yaklaşık 60 kişinin tutuklandığı ya da uyarıldığı belirtildi.
PEKİN - “China Daily” gazetesinin internet sitesindeki haberine göre, doğudaki Ciangsu eyaleti kamu güvenliği sözcüsü Şia Cunşi, söylenti ya da yalan mesaj yayan, saldırgan mesaj gönderen yaklaşık 60 kişiye yönelik suçlamada bulunulduğunu söyledi.
Şia, modern iletişim araçlarıyla yayılan söylentinin, toplum için konuşarak yayılanlardan çok daha büyük bir tehlike oluşturduğunu kaydetti. Haberde, suçlanan kişiler, bunların kaçının tutuklandığı gibi konularda bilgi verilmedi.
Haberde, bu olaylara örnek olarak, AIDS hastalığının restoranlarda kullanılan kürdanla yayıldığı iddiasını yakın çevrelerindeki 200 kişiye gönderdikleri mesajlarla duyuran 2 kişinin geçen ay gözaltına alınması anımsatıldı.
İnternet aracılığıyla yayılan bir diğer söylenti de motosikletli bir adamı polislerin takip ettiği ve adamın arkasında oturan, saygın bir üniversiteyi kazanmış oğlunun ölümüne neden olduğu dedikodusuydu.
Ciangsu’da polis, nisan ayında da bir okulda silahlı çatışma olabileceği ve ölü sayısının ABD Virginia Teknik Üniversitesindeki olayda meydana gelen can kaybını geçebileceği iddiası üzerine acil soruşturma başlatmıştı.
Çin internette devriye gezen sanal bir polis ordusuna sahip, ancak bu ekiplerin daha çok siyasi hassasiyetler üzerinde yoğunlaştığı belirtiliyor.



