En Çok Kullanılan Analog Güvenlik Kameraları

dome kamera ve kutu kamera

dome kamera ve kutu kamera

Güvenlik kamerası alırken, hangi kamera türünün sizin işinize daha çok yarayacağını bilmeniz gerekir. Bu konuda faydalanabileceğinizi düşündüğüm bu yazıda kısaca, farklı analog CCTV kameralardan bahsedeceğim.

Kutu kameralar:Hem iç hem dış ortamlarda kullanılan kutu kameralar, güvenlik kamerası denince zihinlerde oluşan kamera görünümündedir. Bu kameraların ayak, lens ve muhafazaları kullanılacağı yere ve görüntülenmek istenen bölgeye göre ayrıca satılmaktadır. Dış ortamlara takılacak olan kutu kameraları, güneş ışığı ve diğer dış faktörlerden korumak için muhafazaların içine yerleştirmek gerekir. Kutu kameralarının en büyük avantajı, lenslerinin değiştirilebilir olmasıdır. Görüntülenmek istenen alanın dar, geniş, yakında veya uzakta olmasına bağlı olarak lens seçimi yapılmaktadır. Yalnız, bu kameralarda gece görüş özelliği yoktur. Bunun yanında, özellikle iç kullanımda iyi konumlandırmak gerekir. Çünkü, şeklinden dolayı izlenen bölgedeki insanlara rahatsızlık verebilir.

Kızılötesi kameralar (IR):Kızılötesi ışınlar kullanarak karanlıkta da çekim yapma özelliğine sahiptir. Bu nedenle, en yaygın kullanılan kamera türüdür. Çünkü, özellikle hırsızlık gibi olaylar karanlıkta meydana gelmektedir ve kızılötesi olmayan kameralar karanlıkta işlevsizdir. Ayrıca bu tür kameralar, ekstra bir aksesuar gerektirmedikleri için ekonomiktir.

Dome kameralar: Ekonomik ve kullanışlı olan bu kamera türü ismini kubbe şeklindeki tasarımından alır. Tasarımının kubbe şeklinde olmasının sağladığı birçok fayda vardır. Öncelikle, şık tasarımı sayesinde gözlemlenen mekanda insanların gözüne batmaz ve onlarda izleniyorum rahatsızlığı yaratmaz. Bu nedenle, ofis, okul, hastane gibi yerlerde yaygınca kullanılır. Kubbesinin siyah olmasından dolayı içerisindeki lensin ne tarafa dönük olduğunun anlaşılması güçtür. Bu da, caydırıcılığı artıran bir özelliktir. Çünkü kameranın bulunduğu ortamdaki insanlar “Beni çekiyor olabilir.” diye düşünüp cayabilmektedir. Bunun yanında, siyah kubbe, dış ortamlarda kameraya güneş ışığı gelmesini keserek daha iyi görüntü alınmasını sağlar. Dome kameraların kızılötesi özelliğine sahip karanlıkta çekim yapabilen modelleri de vardır.

Saldırıya dayanıklı kameralar: Bu kameralar dome kameralarla aynı tasarıma sahiptir. Su, toz gibi çevresel faktörlere dayanıklı olmalarının yanı sıra, kullanılan malzeme kalitesinin yüksek olmasından dolayı saldırılara karşı da dayanıklıdır. Özellikle, bankamatik gibi insanların ellerinin kolay ulaşabileceği yerlerde kullanılır. Ne kadar dayanıklı olduğunu anlamak için dayanıklılık testlerine bakılması önerilir. Saldırıya dayanıklı kameraların da kızılötesi özelliğine sahip olan modelleri bulunmaktadır.

Analog CCTV kamera türleri kısaca bu şekildedir. Kullanılacak yere, bütçeye ve görüntülenecek alana veya nesneye göre en uygun tür belirlenmelidir. Bu sayede, ihtiyacınızı en iyi şekilde karşılayabilecek bir kameralı güvenlik sistemi satın alabilirsiniz.

Share