Bilgisayarlar da doping yapar

Doping skandallarına bir yenisi daha eklendi. Ama bu sefer doping yapan bir bilgisayar…

Spor tarihinde, günümüze değin birçok sporcunun hile yaptığı haberiyle karşılaştık. Suçlamalara verilen cevaplar ise hep inkardı. Şimdi ise dünyanın ilk bilgisayar sporcularından bir tanesi de aynı olayla karşı karşıya.

Bilgisayarlar da doping yapar

Bilgisayarlar da doping yapar

Massachusetts Institute of Technology (MIT) mezunu olan Vasik Rajlich’in, Uluslarası Bilgisayar Oyunları Derneği’nin (ICGA) düzenlediği satranç turnuvasında beşe sıfır oyla hile yaptığı ortaya çıkarıldı.

Rajlich’in kullandığı bilgisayar Rybka’nın performans arttırıcı dijital doping adı verilen Crafty ve Fruit adında iki farklı programın hamlelerine benzeyen hamleler yapması üzerine şüphelenen yetkililer, bilgisayarın kodlarını takip ederek gerçeği ortaya çıkarttılar.

Bu olayın üzerine bilgisayarıyla birlikte turnuvadan ömür boyu yasaklı hale gelen ve oyunlarda kazandığı bütün ödülleri iade etmesi beklenen Mr. Rajlich; “Rybka başkaları tarafından yazılmış oyun kodları içermez, bu kodlar zaten kullandığım bilgisayar ile uyumlu çalışamaz.” diyerek bütün suçlamaları reddetti.

2007 ve 2010 zaferlerinden elde ettiği yaklaşık 12,000 avroluk ödülden sonra, Rajlich’e gelen bu kararın ICGA’ya bağlı olmayan oyunlarından aldığı ödüllere etkisinin ne olacağı ise henüz belli değil.

Share