CPU dünyasına bomba düşecek

Intel ve AMD’ye çok sıkı bir rakip: Dünyanın en büyük yonga üreticilerinden biri CPU işine girebilir.

Ekran kartı üreticisi Nvidia kendi x86 işlemci programını kuruyor olabilir. Transmeta’dan alınan çalışanlar buna işaret ediyor.

AmTech analizcisi Doug Freedman, Nvidia’nın yeni eleman alımının Nvidia’nın GPU’nun yanında CPU pazarına da girişine işaret ettiğini söylüyor. Ekran kartı piyasasındaki payına sahip çıkarken, işlemci işine de girmenin Nvidia için geleceğe dönük önemli bir hamle olabileceği, bu iddiayla birlikte konuşulmaya başladı.

Nvidia’nın Intel ile gelecek Intel işlemciler için çipset üretimi hakları için tartıştığı konuşuluyor. Uzun vadede Nvidia için çipset satmak zorlaşacak ve AMD ATI’ye sahip olduğu için Nvidia AMD çipset üretemez.

Freedman’a göre Nvidia Intel ve AMD işlemciler için çipset üretemezse kendi işlemcilerini satacak. Nvidia’nın gelirlerinin yüzde 30’undan fazlasını çipsetler oluşturuyor ve Nvidia’nın bu işten çıkması çok zor. Eleman alımları da bu fikri destekliyor.

Doug Freedman, Nvidia’nın çok yakında x86 işlemci pazarına genel ve düşük performanslı işlemcilerle girebileceğini, Core i7 seviyesindeki yüksek uçlu işlemcilerle rekabet edebilecek ürünler ortaya koymanın ise oldukça zor olduğunu dile getirdi.

Kısacası, şimdilik dedikodu da olsa, Nvidia’nın CPU işine girmesi artık kimse için sürpriz sayılmamalı. Bu adımın ne kadar doğru bir adım olduğunu ise ancak zaman gösterecek…

Share