İlk işlemci 40 yaşında!

Bugün dünyanın ilk mikroişlemcisi Intel 4004’ün doğumgünü

Dünya, mikroişlemcinin 40. yılını kutluyor. 40 yıl önce bugün, Intel dünyanın ticari alanda kullanılabilen ilk mikroişlemcisi Intel 4004’ü duyurdu. Intel 4004’ün pazara sunulması, dünyada dijital devrimi başlatan adım oldu.

Bugün dünyanın ilk mikroişlemcisi Intel 4004’ün doğumgünü

Bugün dünyanın ilk mikroişlemcisi Intel 4004’ün doğumgünü

Günümüzde birçok insan bir mikroişlemci görmemiş olsa da, mikroişlemcili cihazlar günlük hayatımıza yoğun biçimde girdi ve hepimiz için artık vazgeçilmez hale geldi. Mikroişlemciler artık günlük yaşamımızda her an kullandığımız bilgisayarların, sunucuların, telefonların, arabaların, kameraların, buzdolaplarının, radyoların, televizyonların ve daha birçok cihazın beyni olarak tanımlanıyor. Toplumu son birkaç on yılda hızla değiştiren ve bilgiye erişimi demokratikleştiren Dijital Devrim’de mikroişlemcilerin çok büyük rolü bulunuyor.

Mikroişlemcilerin hızla yayılmasında, Intel’in Moore Yasası’nın büyük etkisi bulunuyor. Silikon teknolojisinin gelişimine yönelik bir öngörü olan bu yasaya göre her iki yılda bir mikroişlemcilerin transistör yoğunluğu iki katına çıkıyor, böylece işlevsellik ve performans artarken maliyetler düşüyor. Örneğin günümüzün ikinci nesil Intel® Core™ işlemcileri performans açısından ilk mikroişlemci Intel 4004’e göre 350.000 kat daha güçlü. Her bir transistör Intel 4004’e oranla yaklaşık 5.000 kat daha az enerji kullanıyor. Öte yandan geçen 40 yıllık zaman diliminde bir transistörün fiyatı yaklaşık elli binde birine düştü. Moore Yasası, 40 yılı aşkın süredir yarıiletken sektörü için temel iş modeli oldu.

Yeni işlemciler yolda
Intel’in 22 nanometre üretim sürecinde geliştirilen yeni nesil mikroişlemciler gelecek yıldan itibaren sistemlerde yerini alacak. Bu yeni mikroişlemciler şirketin sektörde çığır açan yeni 3-D Tri-Gate transistörleri sayesinde enerjiyi daha da verimli kullanacak ve daha yüksek performansa sahip olacak. Moore Yasası’nın yeni çağına öncülük eden yeni transistörler, geniş bir cihaz yelpazesinde gerçekleştirilecek birçok yeniliğe olanak tanıyor. Bilgisayarlardan akıllı telefonlara, otomobillerden televizyonlara, geleceğin cihazları, günlük hayatın içinde geleneksel bir bilgisayarın ötesine geçerek adeta bir kişisel asistan gibi insanlara yardım ve rehberlik edebilecek.

Share