• Home »
  • Donanım »
  • Kayıtsız Drone ve İHA’lara şok cezalar! Ciddi rakamlar ödeyebilirsiniz!

Kayıtsız Drone ve İHA’lara şok cezalar! Ciddi rakamlar ödeyebilirsiniz!

Drone veya İHA sahibiyseniz ve kayıt altında değilse çok ciddi rakamlar ödemek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü 500 gram ve 25 kg arasındaki tüm dronelar kayıt altına alınacak. Aksi takdirde 17 bin tl tutarında ceza kapıda!
gopro-drone

Günümüzde dronelar, çeşitli amaçlar için kullanılmakta. Video prodüksiyondan, kargo teslimatına kadar çeşitli işler için tercih edilen dronelar için bazı ülkelerde çeşitli önlemler alındı. Kimi ülkede tamamen yasaklanan bu araçlar, kimi ülkelerde ise kayıtsız uçurulamıyor. Türkiye de artık bu ülkelerin arasında yer alıyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün aldığı karara göre 1 Mayıs tarihinden itibaren dronelar ve İHA’lar kayıt altına alınacak. Kayıt altına alınmayan dronelar ve İHA’lar için araç sahiplerine 17 bin TL gibi yüksek bir para cezası uygulanacak. Para cezası dışında araçlarınada el konulacak olan kullanıcılar, cezayı ödemeden ve araçlarını kayıt ettirmeden geri alamayacaklar.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) belirlediği sınıra göre 500 gram ile 25 kilogram arasındaki bütün drone ve İnsansız Hava Araçlarının (İHA) kullanıcısı tarafından sisteme kaydettirilmesi, 25 kilogramın üstündeki İHA’lar için ise tescil işlemi yapılması gerekmekte. SHGM’nin internet sitesi üzerinden kayıt yaptıran kullanıcılara, araçları için kimlik bilgisi verilecek.

Drone Nedir?

Drone, İngilizce’de erkek arı manasına gelen bir kelime. Fakat günümüzde insansız hava araçları anlamında kullanılıyor. Tarihine baktığımızda genellikle askeri amaçlı kullanılan dronelar, artık daha ulaşılabilir. Günümüzde iki farklı Drone tipi konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi Wi-Fi teknolojisi ile çalışıp, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen; belli bir mesafeye çıkıp, şarjı yettiği sürece havada çekim yapabilen ARDrone ve DJIPhantom gibi ürünler.

Bir nevi milenyum çağında doğanların yeni oyuncağı… Bir diğeri de; gelecekte internet erişiminin olmadığı bölgelerde erişimi sağlaması öngörülen ve sürekli havada olacak olan hava araçları. Mark Zuckerberg’in Internet.org projesi ile bu tip Drone’larla internet olmayan bölgelere, interneti sunma hayali bulunmakta. Bu yazıdaysa rastlama ihtimaliniz daha yüksek olan ilk tip Drone’lara yer vereceğiz.

Drone’lar Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Şu anda en fazla satış gerçekleştiren Drone markaları ARDrone ve DJIPhantom. Bu markaların piyasaya önceden girmiş olmaları da, çok satmalarının en büyük nedenlerinden. Bazı yasalar bu ürünlerin kullanılmasını engellese de, aşağıda bahsedilen alanlarda çekeceği kayıtlarla çığır açma potansiyeli yüksek.

Gazetecilik ve TV dünyası

Drone’lar şu anda profesyonel kameraların dışında çekilmesi zor olan görüntüleri belli bir süreye kadar kaydedip, fotoğraf çektiğinden; gazetecilik ve TV dünyasında büyük bir kolaylık sağlayacak. En son örneklerinden birini Sochi Olimpiyatları‘nda gördük. Drone’lar sporcularla birlikte pistin üzerindeydi ve çekilen sıra dışı görüntüler izleyicilere sunuldu. Kalabalığın dahil olduğu organizasyonlarda da kuş bakışı görüntü almak isteyen gazeteciler tarafından sıklıkla kullanılma potansiyeli olan bir ürün. (Kanal A)

 

Share