‘Konsol ve PC oyun piyasaları yavaşlayacak’

Juniper Research firması tarafından hazırlanan rapor, konsol ve PC oyun piyasasının 2019’a kadar önemli bir gerileme yaşayacağına işaret etti.
PC ve konsol oyun piyasaları duraklama dönemine giriyor.

Video oyun piyasası sürekli güçlense de, konsol ve PC, piyasadaki payını hızla kaybedebilir.

Juniper Research tarafından 2014-2019 yılları kapsayan analiz ve tahminleri içeren raporda, 2012-13 döneminde başlayan gerilemenin devam edeceği ifade edildi.

Raporda, 2019’a kadar konsol ve PC oyun piyasalarında gelirlerin yüzde 11 azalacağı ve 2014’te 46.5 milyar dolar olan değerin 41 milyar dolara gerileyebileceği belirtildi.

pc-oyun-konsol

Juniper, mobil oyunların hızlı yükselişine rağmen, önümüzdeki beş senede konsol ve PC piyasasının video oyun gelirlerinin yüzde 50’sinden fazlasını elde edececeğini ifade etti. Rapor, mobil oyun gelirlerinin geleneksel oyunları geride bırakacak kadar hızlı büyümeyeceğini öne sürdü.

Bulut oyun piyasası yükselişe geçecek

Konsol ve PC oyun piyasalarının gücünü koruyacağını belirten rapor, buna rağmen iki sektörde de sonu gelmeyen büyüme döneminin bitmekte olduğu uyarısında bulundu. Ayrıca, konsol yazılım satışlarında elde edilen başarının sadece kısa dönemli olduğu ifade edildi.

Juniper raporunda, bulut oyunlarının 2014’te 281 milyon dolar gelirden 2019’da 1 milyar dolarlık bir piyasaya dönüşeceğine dikkat çekildi. Bu veri, Sony PlayStation Now gibi web tabanlı oyun hizmetlerini de içeriyor.

Juniper, 2019 itibariyle oyun konsollarının dokuzuncu nesline tanık olabileceğimizi belirtirken, PC’de başı League of Legends (LOL) gibi online çoklu oyunculu yapımların çekeceğini belirtti. El konsollarının ise 2018’e kadar yüzde 2 küçülmesi bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera

Share