NASA sesten hızlı yolcu uçağı geliştiriyor

NASA sesten hızlı yeni yolcu uçağı geliştiriyor. Yeni uçağı önceki modellerden ayıracak en büyük özelliği gürültü düzeyi ile yakıt tüketiminin düşük olması.

ucak-ebola

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), süpersonik (sesten hızlı) yolcu uçağı geliştirdiğini duyurdu. Bu konuda ABD’li savunma sanayi devlerinden Lockheed Martin ile işbirliğine gidiliyor. ‘Düşük Gürültülü Uçuş Gösterimi Sessiz Süpersonik Ulaşım’ın kısaltmasından oluşan ‘QueSST’ olarak adlandırılan ilk modelin geliştirilmesi için 20 milyon dolarlık bütçe ayrıldı. Çalışmaların başarıyla sonuçlanması durumunda ilk testler 2020 yılında yapılabilecek

Lockheed Martin, sivil uçağa gürültü olmadan süpersonik hıza ulaşma fırsatı sağlayacak teknolojiyi geliştirecek. Bu proje için şirkete 20 milyon dolarlık bütçe ve 17 aylık süre ayrıldı.

‘ÇEVRECİ, GÜVENLİ, SESSİZ VE HIZLI’

ABD’nin Virginia eyaletindeki Ronald Reagan Washington Ulusal Havaalanı’ndaki törende konuşan NASA yöneticisi Charles Bolden, “Daha çevreci, güvenli, sessiz ve hızlı seyahati sağlayacak verimli bir havacılık sistemi için çok çalışıyoruz” dedi. 70 yıl kadar önce pilot Chuck Yeager’ın Bell X-1 uçağıyla ses bariyerini aştığını hatırlatan Bolden, bu mirası daha sessiz süpersonik yolcu uçaklarının geliştirilmesi için kullanacaklarını söyledi.

Lockheed Martin ile işbirliği, süpersonik taşımacılığı geliştirme amaçlı ‘Yeni Havacılık Ufukları’ (New Aviation Horizons) inisiyatifin hayata geçirilmesi yolunda atılan ilk adım. Mühendislerin çözmeye çalıştığı temel sorunlardan biri, uçakların yerde yarattığı gürültü. Bunun dışında, yakıt tüketimi ile karbon emisyonunu azaltmak da öncelikli görevler arasında.

nasa-boing-spaceX

10 kilometre yükseklikte ses hızının saatte 1.063 kilometre olduğunu hatırlatalım.

Dünyada şu ana kadar, Sovyet Tu-144 ve İngiltere-Fransa ortak projesi Concorde olmak üzere süpersonik hız geliştirebilen sadece iki model vardı. Concorde, ses hızının 2 katı bir hızla gidebiliyordu.

 

Share