Süper bilgisayar yaşamı çözebilecek mi?

Hiperbilgisayarlarlar, konvansiyonel bilgisayarların cevap bulamadığı sorular karşısında ne kadar etkili olabilir?

Yaşamın, evrenin ve aklımızı kurcalayan diğer bütün soruların cevabı nerede?

Otostopçunun Galaksi Rehberi isimli komedi türündeki kitapta uzaylılar, şehir büyüklüğünde bir bilgisayar geliştirip bu soruların cevabını arıyorlar ve daha büyük bir bilgisayara ihtiyaç duyulduğu sonucuyla karşılaşıyorlar.

superbilgisayar

İnsanoğlu, sorularına cevap bulabilen bilgisayarlara sahip. Bilgisayarlar, çeviri yapabiliyor veya yüzümüz tanıyor. Tüm bu özelliklerine rağmen günümüzün bilgisayarları, 1936 senesinde İngiliz bilgisayar bilimcisi Alan Turning’in icat ettiği bilgisayarın bir türevi ve bu bilgisayarların çeşitli sınırları var.

Turning’e göre, insan mantığı baz alınarak üretilen her bilgisayar, bizlerin cevabını bulamayacağı sorulara cevap bulmakta zorlanıyor.

Konvansiyonel bilgisayarlar, bize yalnızca belirli konularda cevap verebilyor. Bazı bilim adamları, üzerinde çalıştığı yeni tür bir bilgisayar sayesinde bu sınırlamaları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu bilgisayarlar bize hayatın veya evrenin sırrını açıklayamasada, günümüzün bilgisayarlarının sınırlarından muaf olmaları hedefleniyor.

Kaynak:ntvmsnbc

Share