Türkiye yerli çip üretiminde çalışmaları başlattı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Yerli çip üretimi konusunda kararlıyız, bu konudaki çalışmaları başlattık” dedi.

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında temeli atılan, ülkenin ilk galyum nitrat temelli çip üretimi yapacak fabrikasından sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önderliğinde Türkiye’nin ilk büyük ölçekli seri üretim kapasitesine sahip silisyum temelli çip fabrikası için çalışmalar başladı.
yerli-uretim-cip

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Malezya’da Türkiye olarak, çip tasarımı yaptıklarını ancak şu ana kadar seri çip üretimi gerçekleştirilmediğini ifade etti. TÜBİTAK laboratuvarlarında çip üretildiğini vurgulayan Işık, “Fakat seri üretim yapabilecek bir altyapımız yok. Malezya ile çip üretimi konusunda işbirliği yapmak istiyoruz. Bundan dolayı Silterra ve MIMOS’u ziyaret ettik. Yerli çip üretimi konusunda kararlıyız, bu konudaki çalışmaları başlattık” diye konuştu.

(ntv) Bu konuda yoğun çalışma yürüttüklerinin, açılacak fabrika için en doğru ölçeği belirlemek açısından Malezya’daki tesis gezilerini çok önemsediğinin altını çizen Işık, başka ülkelerde de incelemelerde bulunacaklarını dile getirdi.

Işık, hazırlık sürecinde yerli silisyum temelli çip fabrikası için en iyi ve uygun teknolojinin hangisi olduğuna karar vereceklerine belirterek, “Bundan sonra da inşallah ilk çip fabrikasını Türkiye’ye kazandırmış olacağız. Şu an için hazırlıklar sürüyor, gelişmeler olgunlaşınca ilk çip fabrikasının ne zaman açılacağını açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

Share