Yeni nesil Süpersonik jetler geliyor

Lockheed Martin ve NASA tarafından geliştirilen yeni nesil süpersonik jet, ABD’yi baştan sona 2.5 saatte kat etmeyi hedefliyor.

NASA, Concorde uçaklarının ardından sesten hızlı ‘yolcu taşıyan’ jetleri hayata geçirmek için Lockheed Martin’le özel bir proje üzerinde çalışıyor. Mach 1.7 (ses hızının 1.7 katı) süratte ilerleyebilecek olan N+2 jeti, New York City ile Los Angeles arasındaki mesafeyi 2.5 saatte kat edebilecek. Mevcut yolcu uçakları bu mesafeyi yaklaşık 5 saatte tamamlıyor.
supersonic-jet

(Al Jazeera) NASA ve Lockheed Martin, 80 yolcu kapasiteli olacak jetin, üretimi 2003 yılında durdurulan Concorde uçaklarına oranla 100 kat daha sessiz olacağını belirtti. Bu özelliğiyle, uçağın yerleşim birimleri üzerinde sonik patlamalarla gürültü kirliliğine neden olmayacağı ifade edildi.

Okyanuslar üzerinde uçacak

ABD’bin bir ucundan diğer ucuna yapılan uçuşları yarı yarıya azaltmayı hedefleyen N+2, geliştirilmekte olan tek süpersonik uçak değil. Nevada merkezli Aerion firmasıyla işbirliği yapan Airbus, saatte yaklaşık 2000 km hızla uçması planlanan Aerion AS2 uçağı üzerinde çalışıyor. Aerion AS2’nin New York-Los Angeles arasını 3, Los Angeles-Tokyo arasındaki mesafeyi ise 6 saatte tamamlaması öngörülüyor.

Aerion AS2’nin ağırlıklı olarak okyanus üzerindeki rotalarda kullanılacak olması, üreticilerini uçağın neden olacağı süpersonik patlamalar konusunda daha az endişelendiriyor. AS2, tasarımıyla yakıt kullanımını da yüzde 20 azaltmayı planlıyor.
supersonic-jet-ucak

Birbirine rakip iki uçaktan Aerion AS2’nin 2022, N+2’nin ise 2025’te ilk uçuşunu yapması hedefleniyor.

Share