Amazon Ormanları yok oluyor

Amazon Ormanları yok oluyor

Kuraklık dünyanın en büyük su havzası Amazon’u da vuruyor. Dünyanın akciğerleri sayılan Amazon yağmur ormanları havzasında son yüzyılın en büyük kuraklığı yaşanıyor.

Dünyadaki su kaynaklarının yüzde 20’sini oluşturan ve 6 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle “dünyanın akciğerleri” olarak nitelendirilen havzada, nehirlerdeki su seviyesi hızla düşüyor.

Amazon Nehri’nin önemli kollarından biri olan Rio Negro’nun su seviyesinin, son dönemde 6 santimetre daha düşerek yeni bir rekor kırdığı belirtiliyor.

Seviyenin daha da düşeceğinden endişe ediliyor.

Nehir kıyısındaki 38 yerleşim merkezinde acil durum ilan edildi. Bazı bölgelere teknelerle ulaşım mümkün olmadığından uçaklarla tonlarca su ve gıda maddesi sevkediliyor.

Atmosfere bıraktığı nemle Amazon üzerine düşen yağışın yarısını kendi üreten Amazon yağmur ormanlarının yüzde 20’sine yakın bir bölümünün, son 40 yılda yok edildiği bildiriliyor.

Çevreciler Amazon yağmur ormanlarının yakında iflas edebileceği uyarısında bulunuyor.

Soya ekimi için ormanların yok edilmesi, küresel ısınma dolayısıyla yağmur miktarının azalması ve orman yangınları gibi nedenlrin, dünyanın en büyük su havzasındaki kuraklığı hızlandırdığına dikkat çekiliyor.

Share