Güvenli internet dönemi başlıyor

Güvenli internette 3 aylık test dönemi 22 Kasım’da sona eriyor. Peki yeni sistem nasıl işleyecek?
Güvenli internet uygulaması ile ilgili 22 Ağustosta başlayan üç aylık test dönemi 22 Kasım’da sona erecek. İnternet kullanıcıları, bu tarihten itibaren güvenli internet hizmetini isteğe bağlı ve ücretsiz olarak kullanabilecek.

Güvenli internet dönemi başlıyor

Güvenli internet dönemi başlıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Güvenli İnternet Hizmetinin, çocukların ve gençlerin internet üzerindeki bilgi kirliliğinden ve zararlı içeriklerden korunmaları amacıyla ortaya çıkmış bir proje olduğunu belirtti.
Düzenlemenin internet kullanıcılarının BTK’ya ilettikleri talepler ve şikayetler dikkate alınarak yapıldığını ifade eden Acarer, işletmecilerle yapılan teknik çalışmalar sonucunda “İnternet’in Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar”ın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından belirlenerek yayımlandığını anımsattı.

22 Ağustosta başlayan 3 aylık test sürecinin 22 Kasımda sona ereceğini hatırlatan Acarer, bu hizmeti isteyen tüm bireysel kullanıcılarının kullanımına hazır olacağını söyledi.

Güvenli İnternet Hizmetinin alt yapısının Erişim Sağlayıcılar tarafından oluşturulduğunu anlatan Acarer, bu hizmetin tamamen isteğe bağlı ve ücretsiz olacağını belirtti. Hizmeti talep edecek abonelerin isteklerini internet servis sağlayıcılarına bildireceklerini kaydeden Acarer, şöyle konuştu: “Hiçbir talepte bulunmayan kullanıcılar ise mevcut internetlerini kullanmaya devam edecekler. Güvenli internet hizmetinde çocuk ve aile profili olmak üzere iki profil mevcut. Aboneler diledikleri an internet servis sağlayıcılarından temin ettikleri parola ve kullanıcı adı ile profiller arasında geçiş yapabilecekler ya da hizmetten memnun kalmamaları veya ihtiyaç hissetmemeleri durumunda Güvenli İnternet Hizmeti almayı kesebilecekler. Bu alternatif hizmet, internet kullanıcılarına mevcut uygulama yanında bir tüketici hakkı olarak, tüketicilerin isteklerine yönelik aile ve çocuk başlıklarıyla iki ürün daha sunuyor.”

Sistem nasıl işleyecek?

Güvenli internet konusunda yapılan düzenleme 28 Temmuz 2010 tarihinde yayımlanan tüketici hakları yönetmeliğinde yer alan bir maddeye dayanıyor. Buna
göre kişi eğer isterse güvenli internet kullanma hakkına ücretsiz sahip olabilecek. Türkiye’de 11,5 milyona yaklaşan aktif internet kullanıcısından 22 bininin güvenli internet profili kullanıyor. Düzenlemeyle ücretsiz, hızı düşük olmayan ve herhangi bir başvuru yapmaya gerek kalmayan güvenli internete sahip olunabilecek. Bu konudaki istemlerini belirten kullanıcıları bir kullanıcı adı ve şifresi verilecek. Güvenli internet hizmetinden yararlanmak isteyen kullanıcılar, bu kullanıcı adı ve şifre ile hizmetten kullanmaya başlayabilecekler. Güvenli internet hizmeti alan kullanıcılar istedikleri zaman çocuk seçeneğine, aile profiline ve birtakım alt profillere geçebilecek. İnternet servis sağlayıcıları kullanıcı istediği takdirde güvenli internet profillerini temin etmekle yükümlü olacak.

Share