Ciddi bir proje: Su yosunlarından benzin yapmak

Ciddi bir proje: Su yosunlarından benzin yapmak

İklim değişikliğinin yarattığı tehdit ve dalgalanan petrol fiyatları, yenilenebilir enerji arayan uzmanların dikkatini, su yosunlarına yöneltti.

Sera etkisine yol açan karbondioksit gazını emme kapasitesi müthiş olan su yosunlarının içindeki yağların ucuz yoldan yakıta çevrilmesini sağlayacak teknoloji üretilmeye çalışılıyor.

Ciddi bir proje: Su yosunlarından benzin yapmak

Ciddi bir proje: Su yosunlarından benzin yapmak

Çok hızlı büyüyen ve yağlı maddeleri “mideye indiren” su yosunları, bakımsız havuzlardan, sivrisinek üreten bataklıklara ve lağım sularına kadar hemen her yerde yetişebiliyor.

Şimdi bütün mesele, yosun üretimini devasa boyutlarda yapabilmek ve yosundan yakıt elde edebilmeyi başarmak. Birçok üniversite ve şirket laboratuvarında bu konuda kafa yoruluyor. ABD’nin büyük petrol şirketlerinden biri su yosunu araştırmasına 600 milyon dolarlık bütçe ayırdı..

Miami’deki Florida üniversitesinden kimya mühendisi George Philippidis, araştırmalardan birkaç seneye kadar sonuç alınacağına inanıyor.

Su yosunları araştırmalarının heyecan yaratmasının bir sebebi de, bu su canlılarının fosil enerji kaynaklarının yakılmasıyla ortaya çıkan karbondioksidi emme iştahı…

Philippidis, “Yosunlar baca ve egzozlardan yayılan karbondioksidi emerek beslenecek, böylece Co2’nin iklimi değiştirmesi önlenecek…” şeklinde konuşuyor.

Orta Batı Araştırma Enstitüsü Müdürü Roy Swiger de, “Su yosunlarının güzel tarafı, hemen çoğalmaları. Her yerde hazır ve nazırlar. Fazla bir şey yapmanıza gerek yok…” diyor.

Şu aşamada yosundan yakıt elde etmenin maliyetinin yüksek olduğuna dikkati çeken Swiger, maliyetin düşürülebilmesi için yosunların daha düşük maliyetle kurutulabilmesi ve bünyelerindeki yağın çıkarılmasını sağlayacak teknolojinin geliştirilmesi gerektiğini kaydediyor.

Share