Bacalardaki rüzgar şapkasından elektrik ürettiler

Balıkesir’de bir grup lise öğrencisi, geliştirdikleri sistemle apartmanlardaki döner baca şapkasından elektrik elde etti.

Balıkesir’de bir grup lise öğrencisi, döner baca şapkasından, binaların merdiven boşluklarını aydınlatabilecek güçte elektrik üretti.

bacadan-elektrik

Balıkesir İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı 11’inci sınıf öğrencisi Yaren Filiz Atik, yaptığı açıklamada, sınıf arkadaşlarıyla sokaklardaki havayı
değerlendirmek amacıyla bir proje geliştirdiklerini söyledi.

“Baca Jeneratörü Projesi”nde, hava akımlarından yararlanarak enerji üretimini esas aldıklarını belirten Atik, bunun için döner baca şapkasını kullandıklarını anlattı.

Apartmanların bacalarına takılan ve rüzgarın etkisiyle dönen sıradan bir şapkayı, üzerine yerleştirdikleri aparatla enerji üretir hale getirdiklerini aktaran Atik, “Dik sistemle çalışıyor. Sokak aralarındaki havayı enerjiye çevirmeye yarıyor. Şapka döndükçe sisteme bağlı aküler enerjiyle doluyor. Bir apartman boşluğunu aydınlatacak kadar enerji elde edilebiliyor” diye konuştu.

Atik, sistemin maliyetinin 500 lira olduğu bilgisini verdi. Öğrencilerden Batuhan Karakoç ise rüzgar güllerinin tek yönden gelen akımla çalıştığını belirterek, tasarladıkları baca sisteminde ise akımın yönünün hangi taraf olursa olsun fark etmediğini söyledi.

baca-sapkasindan-elektrik

Binaların, fabrikaların çatılarındaki bacalarda her yönden gelen hava akımıyla dönen şapkaların ülkede enerji tasarrufu adına önemli bir işlevi olabileceğini vurgulayan Karakoç, “Beş katlı binanın merdiven boşluğundaki aydınlatmayı sağlayabilir. Akünün kapasitesi var. Aküler dolduktan sonra aydınlatmayı sağlıyor. Sonuçta gece gündüz baca döndükçe elektrik üretimi aralıksız olacak.
Türkiye‘de yüz binlerce bina bulunduğu düşünüldüğünde, elde edilecek tasarrufun boyutu yüksek olur” ifadelerini kullandı.

Share