Deprem Fiberoptik kablolar ile algılanabilir!

Depremleri tespit etmek için genellikle kapsamlı bir algılayıcı ağına ihtiyaç duyuluyor. Ancak son çalışmalar ile internet erişimimizi sağlayan fiber kablolar, depremleri algılayabilir.Yeni fiber dedektörler sayesinde depremlerdeki can ve mal kayıpları en düşük seviyeye indirilebilir.

Araştırmacılar, fiber kablolar ile hafifçe sallama ve sismik hareketler gibi aktiviteleri tespit eden yeni bir teknoloji geliştirdiler. Lazerli sorgulayıcılar lifteki bozulmaları izliyor ve titremelerin büyüklüğü ve yönü hakkında bilgi gönderebiliyor. Sistem, yalnızca farklı sismik dalgaları saptamakla kalmıyor ve böylece tehdidin ciddiyetini belirleyebiliyor.

 

Fiber bazlı algılama her ne kadar yeni bir fikir olmasa da daha önce çimentoya sarılmayı gerektiren akustik algılama etrafında yoğunlaşılmıştı. Yeni yöntemle fiber kablolar, herhangi bir yer ile etkileşime gerek kalmadan algılama işlemini yapabiliyor.Üstelik bu dedektörleri uygulamanın oldukça kolay ve ucuz olduğu belirtiliyor. Şu anda test amaçlı Stanford bünyesinde yaklaşık 5 km’lik fiber kablo döngüsü test ediliyor. Geliştirme çalışmalarının ardından ilk aşamada ülke çapında olmasa bile tüm şehir boyunca bu sensör ağı çalıştırılabilir.

Share