Duvarın arkasını gördüler

 

Massachusetts Institute of Technology’nin Lincoln laboratuvarında geliştirilen bir radar teknolojisi, duvarların arkasını görmeyi mümkün kılıyor.

Duvarın arkasını gördüler

Duvarın arkasını gördüler

İnsan gözlerinin görünür ışık dalgalarının nesnelerden yansımasını görmesi gibi, radarlar da gönderdikleri radyo dalgarının hedeflerden radarın alıcılarına geri dönmesi yoluyla “görürler”. Ancak ışık, bazı büyük öğelerin içinden geçemediğinden, duvarların arkasında ne olup bittiğini gösteren bir radar meydana getirmek zordur. Şimdi ise Lincoln laboratuvarının geliştirdiği bir sistem ile, belirli bir uzaklıktaki duvarın arkasındaki etkinlik, anında gözlenebiliyor.

Araştırmacıların oluşturduğu cihaz, birçok antene ve bir bilgisayar birimine sahip ve hepsi taşınabilir bir el arabasının içinde duruyor. Peki sistem nasıl işliyor?

Radar ilk başta diğerleri gibi işliyor: Vericiler, hedef yönünde belirli bir frekansta dalgalar yayıyorlar. Ancak burada, dalgalar duvara her çarptığında beton, dalgaların yüzde 99’dan fazlasının arka tarafa geçmesine engel oluyor. Alıcılara ulaştığında ise sinyal, orijinal gücünün sadece yüzde 0.0025’i gücünde oluyor.

Ancak Charvat’a göre en önemli sorun sinyal kaybı değil, gerçek zamanda faydalı olacak hıza, çözünürlüğe ve aralığa ulaşmak. Sinyal gücü sorunu, kuvvetlendiricilerle giderilebilse de duvar, ister beton ister kerpiç olsun her zaman en parlak hedef olarak görünmesine neden oluyor. Araştırmacılar, bu sorunun üstesinden gelmek için, analog kristal filtre kullanarak hedef ve duvardan seken dalgalardaki farkları hesaplıyor. Bu sistemin en iyi yönü ise, işlemi beklemeye gerek kalmadan gerçek zamanlı olarak gerçekleştirebilmesi.

Share