• Home »
  • İcat »
  • Güneş Enerjisi ile çalışan teknoloji harikası araç:RA25

Güneş Enerjisi ile çalışan teknoloji harikası araç:RA25

Yakın Doğu Üniversitesi AR-GE ekiplerinin, 650 saatlik ortaklaşa çalışması sonucunda; tamamen güneş enerjisiyle çalışacak, 85 özel üretilmiş parçadan oluşan bir teknoloji harikası dizayn edildi! “Ra25” adı verilen ve 1800 watt gücünde doğru akımlı bir motora sahip olacak üstün teknoloji ürünü araba; Eylül 2014’te Afrika yollarında, 4100 kilometrelik güzergahta 8 gün sürecek South African Solar Challenge yarışına katılmaya hak kazandı!

Yakın Doğu Üniversitesi Araştırma-Geliştirme ekiplerinin ortaklaşa yaptıkları 650 saatlik bir proje çalışmasıyla dizayn edilen üç tekerlekli araç; tamamen güneş enerjisiyle çalışacak. “Ra25” adı verilen araç, güneşten aldığı enerjiyi ihtiyaca göre doğrudan motorunda kullanacak, fazlasını ise pillere aktararak ihtiyaç halinde kullanılacak enerji olarak depolayacak.

Güneş enerjisi ile çalışan araç, Afrika'da yarışacak

Güneş enerjisi ile çalışan araç, Afrika’da yarışacak

Projeksiyon aşaması biten ve parçalarının üretim aşamasına geçilen “Ra25”; özel olarak üretilen Michelin 95/80R16 Solar Radial lastikler, 550 adet 12.5 X 12.5 cm. büyüklüğüde 550 adet solar panel, 500 adet laptoplarda kullanılan ve şarj edilebilen 3.7 voltluk 2250 mAh değerinde pil, 1 adet 1800 Watt gücünde doğru akım elektrik motoru, 1 adet motor sürücü, 2 adet MPPT (Maximum Power Point Tracking), 2 adet Hücre Kontrol Ünitesi (Cell Management Unit) ve 1 adet Pil Kontrol Ünitesi (Battery Management Unit) ile donatılacak.

Modern araçlarda kullanılan disk fren sistemine sahip olan araçta, direksiyon ve süspansiyon yapısı, Formula 1 araçlarında olduğu gibi dizayn edildi. Teknoloji harikası gelecek nesil aracın, sadece ileri ve geri olmak üzere iki vitesli kontrol paneli bulunuyor. “Ra25” adlı aracın uzunluğu 5 metre, eni 1.8 metre ve yerden en yüksek noktası ise 1 metre olacak şekilde tasarlandı.

Henüz yapım aşamasında olmasına rağmen, “Ra25”in, güneş enerjisiyle çalışan araçlar için özel olarak düzenlenen yarışlara katılmasıyla ilgili çalışmalar da başladı. “Ra25”; Eylül 2014 içerisinde, FIA (Federation Internationale de l’Automobile – Uluslararası Otomobil Federasyonu) ve Güney Afrika Cumhuriyeti Federasyonu tarafından düzenlenen ve Afrika yollarında 4100 kilometrelik güzergahta, 8 gün sürecek South African Solar Challenge yarışına katılmaya hak kazandı.

Teknoloji harikası gelecek nesil aracın, 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılacak 4000 kilometrelik North American Solar Challange ve Avustralya’da düzenlenecek 2998 kilometrelik World Solar Challenge Australia yarışlarına katılmasıyla ilgili başvuru prosedürleri de başlatıldı.

Bilgi için: http://www.neu.edu.tr/

Share