Japonlardan trafik kazalarına çözüm: Melodili yol

Düz veya yokuş aşağı hıza uygun yollarda ayağımız ister istemez gaz pedalına biraz daha basma ihtiyacı hissediyor. Farkında olmadan hız limitlerini aşıyoruz. Dikkatsizlik veya aşırı hız ise kazalara davetiye çıkartıyor. Sonucu her halukarda kötü bitiyor. Peki çözüm olarak yollara ekstradan trafik polisi mi yoksa radar mı koymalıyız. Ya da ödenen ceza ücretlerini çok yüksek seviyelere mi çıkartmalıyız?
melodili-yollar

Bunun cevabını Japonlar bulmuş ve uygulamaya koymuş. Sürücüler hıza müsait yollarda kendi istekleri ile ayaklarını gazdan çekip yavaşlıyor, 80-90km/h lik hıza düşüyorlar. Hiçbir yaptırım, hiçbir zorlama yok ama istatistiklere göre tamamına yakın sürücü bu hız limitine uyuyor.

Nasıl mı? Evet Japon Mühendisler yola tırtıklar atarak ve bunu sadece 80-90km/h hızla giderken dinleyebileceğiniz melodiler işlemişler.Tıktıkların aralıkları çalması istenilen melodiye göre düzenlenerek tamamlanıyor. Her türlü eski veya yeni asfalt yola uygulanabilen bu zekice yöntem ile kazaların önüne geçilebildiği gibi insanların da stresini azalttığı kesin.
muzikli-yol

Umarız yakın zamanda ülkemizde de bu uygulama hayata geçer ve yolların kaza oranı yüksek yerlerine melodi çalan tırtıklar yaparlar.

Share