Mouse’un mucidi öldü!

Mouse’u icat eden Doug Engelbart hayatını kaybetti.

Mouse'un mucidi öldü!

Mouse’un mucidi öldü!

Masaüstü bilgisayarların klavye ile birlikte en olmazsa olmazı ‘mouse’ u (fare) icat eden Doug Engelbart, 88 yaşında hayatını kaybetti. Mouseların butonlarına basılınca çıkan sesten yola çıkılarak oluşturulan ‘tıklama’ deyimi de mouse ile beraber tüm dünyada yaygınlaştı.

Engelbart’ın ölüm haberi kızı Christina tarafından Kaliforniya’da bulunan Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde açıklandı.

Oregon Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği okuyan Engelbart’ın 1960’larda geliştirdiği ilk mouse iki metal tekerliği olan ahşap bir kabuk şeklindeydi. Mouse’un patenti 1970’te alındı.

Mouse’un bilgisayar ile beraber kullanılmaya başlanması ve piyasaya çıkması ise yaklaşık 15 yıl sürdü. Mouse ilk defa Apple’ın Macintosh cihazları ile markete görüşe çıktı.

Engelbart, aynı zamanda Kaliforniya araştırma enstitüsünde günümüzün vazgeçilmezleri ‘e-posta’ ve ‘telekonferans’ı fikirlerini ortaya atanlar arasındaydı. İlk telekonferansı bir modem aracılığıyla bir bilgisayar seminerinde gerçekleştirerek herkesi şaşkına uğratmıştı.

Engelbart’ın kurduğu labarotuar ise internetin atası sayılan araştırma ağı ARPANet’in geliştirilmesine önemli rol oynadı.

Engelbart 200 yılında Ulusal Teknoloji Madalyası ile ödüllendirilmişti.

Kaynak:GerçekGündem

Share