Sualtında nefes almayı sağlayan madde üretildi

Güney Danimarka Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, ileride kullanmak üzere kelimenin tam anlamıyla havadaki oksijeni emen bir malzemeyi sentezlemeyi başardı. Malzeme, havada ihtiva edilenden 160 kat daha fazla oksijeni depolayabiliyor.

Yeni madde, Aquaman’ın Kristali adını aldı. Bir DC çizgi roman kahramanı olan Aquaman, diğer yetenekleri dışında su altında rahat nefes alabiliyor.

Business Insider’in verdiği habere göre söz konusu maddenin sadece bir çay kaşığı kadarı, tüm odadaki oksijeni içine alabilir. Bu miktar, bir dalgıcın ağır ekipman ve geleneksel tüpler olmadan su altına dalabilmesi için yeterli olacak.

su

Bu arada granüller, içindeki oksijeni maksimum gereken bir süre için tutabiliyor. Oksijen, madde ısınınca veya basınç azalınca dışarıya çıkıyor. Bilim adamları, halihazırda maddedeki oksijeni güneş ışığı yardımıyla çıkarmaya çalışıyor.

Yeni malzemenin kilit bileşeni olarak organik olarak bağlanmış kobalt gösteriliyor.

Oksijeni emme hızı atmosferdeki oksijen konsantrasyonuna ve ayrıca sıcaklığa, basınca ve birçok diğer faktöre bağlı. Çevreden oksijen alma süreci saniyeler, dakikalar, saatler veya günler sürebilir. Maddenin çeşitli versiyonları, oksijeni farklı hızda emebiliyor.

Yeni malzemenin başlıca özelliği ise oksijenle ters tepkime olasılığını gösteriyorlar. Maddenin özellikleri, oksijeni emmeye, depolamaya ve taşımaya izin veriyor.

Share