• Home »
  • İcat »
  • Türk Bilim insanları radyasyonun etkilerini azaltan boya üretti

Türk Bilim insanları radyasyonun etkilerini azaltan boya üretti

İskenderun Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölüm başkanı Doç. Dr. Muharrem Karaarslan, Doç Dr. Emin Ünal, Arş Gör. Olcay Altıntaş ve Oğuzhan Akgöl Elektromanyetik Dalga Etkisini Azaltan Boya Projesi ile Baz istasyonlarının zararlı etkilerini azaltmayı hedeflediklerini ifade ettiler.

BEÜ 2. AR-GE ve İNOVASYON PROJE PAZARI’nda sunumu yapılan projenin ayrıntıları ise şöyle:

PROJE ÖZETİ

Günümüz teknoloji çağında, radyasyondan kaynaklı bir çok hastalık türemektedir. İnsan sağlığını tehdit eden bu zararlı sinyallerden korunmak için yepyeni bir fikrimiz var. Radyasyonun etkisini %50 oranında azaltan bir boya geliştirdik. Bu proje, baz istasyonu gibi mikrodalga frekansları yayılımı yapan yerlere yakın binalarda yaşayan insanlar için geliştirilmiştir.

YÖNTEM/MATERYAL ve METOT

Elde edilen nanoteknolojik ürün boyaya karıştırılarak testleri, alıcı-verici antenler ve bir network analizör cihazı ile yapılmıştır. Kaynak antenden gelen mikrodalganın ne kadarının alıcı antene ulaştığı tespit edilmiştir.

radyasyon
Resim 1. Yalıtkan bir levha üzerine karışımın püskürtülmesiyle deneysel ortamın hazırlanışı

AMAÇ/ÖZGÜN DEĞER

Bu projede, baz istasyonları ve bazı radar sistemlerinin yaşam alanımıza ulaşan zararlı etkilerini azaltmayı hedefliyoruz. Radyasyon kaynaklarına yakın (güvenlik mesafesi dahilinde) binaların dış cephelerine uygulanarak, yaşam alanlarının zararlı ışınlara karşı bir kafes haline getirilmesi bu projenin özgün değerini oluşturmaktadır.

baz-istasyonu
Resim 2. Çatısına Baz istasyonu kurulmuş olan bir yapı

SONUÇ

Elde edilen veriler ışığında, Boya karışımının gelen elektromanyetik sinyali % 50 oranında geri yansıttığı sonucuna ulaşıldı. Bu sayede, zararlı etkilerden yarı yarıya daha az etkilenilecektir.

analizer
Resim 3. Elektromanyetik sinyalin iletiminin %50 oranında azaldığını gösteren grafik

Share