Anayasa Mahkemesi kararını verdi

Anayasa Mahkemesi, Twitter’ın engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda başvurucuların haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme, gereğinin derhal yapılması için kararı, TİB ve Ulaştırma Bakanlığına gönderdi.

Yüce Mahkeme’nin, vatandaşların bireysel başvuru hakkını kullanarak yaptıkları başvuru üzerine aldığı bu karar, Twitter’ın derhal açılmasını gerektiriyor.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Twitter’ın hemen açılması lazım” dedi.

“AÇMAZLARSA, SUÇ İŞLEMİŞ OLURLAR”

Feyzioğlu, TBB’nin yaptığı başvuru üzerine Ankara İdare Mahkemesi’nin Twitter yasağına “yürütmeyi durdurma kararı” verdiğini, ancak idarenin “kararı uygulamak için 30 gün sürem var” gerekçesiyle, yasağı kaldırmadığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Twitter’ın engellenmesi on milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği için, on milyonlarca kişinin özgürlüğünü engellediği için hükümet idare mahkemesinin kararını hemen uygulamayarak, suç işlemeye devam etmiştir. Anayasa Mahkemesi kararı da, idarenin suç işlemekte olduğunu tescil etmiştir. Twitter’ın hemen açılması gerekir” dedi.

Feyzioğlu, Twitter’ın derhal açılmaması halinde TBB olarak, bu kez Anayasa Mahkemesi kararını da ekleyerek, TİB aleyhine yeniden suç duyurusunda bulunabileceklerini de vurguladı.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARI ÖRNEK:TWITTER’A TOPLU YASAK MÜMKÜN DEĞİL

Anayasa mahkemesi kararı, “içtihat” oluşturması açısından da çok önemli. Yüksek Mahkeme, TİB’in twitter için verdiği toplu engelleme kararının “bireysel özgürlüklere aykırı” olduğunu hükmetmesi nedeniyle, bir daha bu yönde toplu bir engelleme kararı verilmesi mümkün olamayacak.

KARAR, İKİ AKADENİSYEN’İN BAŞVURUSU ÜZERİNE ALINDI

Anayasa Mahkemesi, Twitter yasağının “bireysel özgürlüklere aykırı olduğu yolundaki kararını iki akademisyenin başvurusu üzerine aldı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doc¸. Dr. Kerem Altıparmak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz 24 Mart 2014 Pazartesi günü Twitter’a Erişim Engellenmesi ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne 6216 Sayılı Yasanın 49. maddesinin 5. fıkrası uyarınca tedbir, İçtüzüğün 68. maddesi uyarınca öncelik verilmesi talebi ile başvurdu.

İki akademisyenin bu başvurusunu ise, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun yine bireysel başvurusu izledi.
İki akademisyen, twitter’a hükümet tarafından konulan toplu engellemenn Anayasa’nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin iletişim özgürlüğünü garanti altına alan maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunmuşlardı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, yasağın “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1. maddesinin 3. fıkrasında” yer alan seçme ve seçilme hakkı çerçevesinde, “serbest seçimlere müdahale olduğu” gerekçesiyle başvurmuştu.

TANRIKULU: HÜKÜMET, ANAYASA SUÇU İŞLEMİŞTİR

Tanrıkulu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, hükümetin twitter yasağı ile “anayasa suçu işlemiş olduğunu” belirterek, “seçme ve seçilme hakkına da müdahale olmuştur. Sanıyorum bu da Anayasa Mahkemesi kararının gerekçeleri arasında yer alacaktır. Twitter, sosyal medya, vatandaşlar açısından bir görüş oluşturma platformudur. Tüm gelişmeleri, görüşleri sadece twitter üzerinden izleyenler var. Twitter’a konulan toplu yasak, kişilerin görüş oluşturma özgürlüğüne müdahaledir” dedi.

Tanrıkulu, seçim öncesinde twitter’ın kapatılmış olması nedeniyle, bu hakka müdahale olduğunu, bunun tazmini için hukuksal olarak ne yapılabileceğini de araştıracaklarını söyledi.
Kaynak:Hürriyet

Share