Apple Pay 500 bankayla uyumlu olacak

Apple, iPad Air 2 ve yeni iMac’i tanıttığı etkinlikte, yazılım alanında da birçok yenilik sundu. Apple, OS X Yosemite ve iOS 8’de güncellemeler açıklarken, Apple Pay’in Pazartesi aktif hale geleceğini duyurdu.

Apple’ın yazılım alanındaki yeniliklerini Craig Federighi anlattı.

 

Apple, 9 Eylül’de tanıttığı iPhone 6’dan sonra ikinci büyük etkinliğini gerçekleştirdi. Cupertino, California’daki Apple merkezinde düzenlenen etkinlikte, şirketin yeni tabletleri iPad Air 2, iPad mini 3 ve iMac tanıtıldı.

Elektronik ürün alanındaki tanıtımlardan önce, mobil ve masa üstü yazılımlardaki yeni güncellemeler sunuldu.

Apple etkinliğinde ilk olarak sahneye CEO Tim Cook çıktı. Cook, ‘harika bir yıl geçirdiklerini ancak paylaşmak istedikleri daha fazla şey olduğunu’ belirterek söz başladı. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın en kısa zamanda en çok satan akıllı telefonları olduğunu ifade eden Cook, bu performanstan çok mennun olduklarını söyledi.

500 bankayla anlaşma yapıldı

Cook, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile ilk 30 gün içindeki ön sipariş rekorunu kırdıklarını belirtti. Cook, hafta sonunda iPhone 6 modellerinin 32 ülkede satışa sunulacağını söylerken, Çin’de ise birkaç saat içinde raflardaki yerini alacağını duyurdu. Çin piyasasındaki ilk günün en büyük iPhone tanıtımı olacağını belirten Cook, sözlerine mobil ödeme sistemi Apple Pay ile devam etti.

Cook, 9 Eylül’de tanıtılmasından bu yana Apple Pay mobil cüzdan sistemi için 500 bankayla anlaşma yapıldığını duyurdu. Kredi kartı numarası, adres gibi bilgilerin girilmesine gerek kalmadan tek tuşla alışveriş yapılabileceğini belirten Cook, hizmetin Web üzerinden de kullanılabileceğini ifade etti. Cook, Apple Pay’in Pazartesi günü aktif olacağını duyurdu.

Apple Watch 2015’te geliyor

Cook, Apple Pay’in ardından sözlerine Apple Watch ile devam ederken, geliştiriciler için önemli bir duyuru yaptı. Üçüncü parti geliştiricilere Apple Watch uygulamaları hazırlamalarına imkan verecek WatchKit, gelecek ay sunulacak.

Cook, Apple Watch’un nakliyatına 2015’in ilk aylarında başlanacağını duyurdu. Bu süreye kadar, WatchKit platformunda sunulacak uygulamalar Apple Watch’un hazır hale gelmesi için büyük önem taşıyor.

Cook’un ardından sahneye çıkan Apple yazılım mühendisliği kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, iOS 8 hakkında bilgiler sundu. Apple iPhone, iPad ve iPod Touch kullanıcılarının yüzde 48’inin iOS 8 kullandığını belirten Federighi, sadece 26 gün içinde bu orana ulaşıldığına dikkat çekti. iOS 8 adaptasyon hızının Android’in mevcut versiyonu Kit Kat’a göre neredeyse iki kat fazla olduğunu belirten Federighi, yeni içeriklerle adaptasyonu güçlendireceklerini söyledi.

iOS 8’deki içerik ve araçlarla kullanım ve paylaşımı güçlendirdiklerini belirten Federighi, grafik performansını artıran Metal ve yeni programlama kiti Swift’in de Apple kullanıcı ve geliştiricilerinin tecrübesini geliştireceğini söyledi.

OS X Yosemite yenilendi

iOS 8.1 işletim sistemi hakkında ön bilgiler veren Federighi, Fotoğraflar hizmetinin beta versiyonunda ilk 5 GB’ın bedava olacağını belirtti. Aylık 3.99 ile 200 GB’a çıkacak depolama, 1 TB’a kadar uzanacak.

OS X Yosemite’yi es geçmeyen Federighi, masa üstü işletim sisteminde Safari tarayıcısının Google Chrome’dan 6 kat daha hızlı olduğunu vurguladı. Federgihi ayrıca, Safari’nin 2 saate kadar daha fazla batarya kullanımı sağladığını belirtti.

Messages, iTunes, iWork içeriklerinin güncellendiğini belirten Federighi, Markup hizmeti sayesinde e-postalardaki eklerin doğrudan düzenlenebileceğini söyledi.

iCloud içerikleri güçlenecek

Tüm Apple cihazlarının iOS 8 ve OS X Yosemite ile uyum içinde çalışacağını söyleyen Federighi, her iki işletim sisteminde iCloud, AirDrop ve AirPlay’in senkronize olacağını belirtti. Örneğin, Wi-Fi bağlantısı olmadan Apple TV’de AirPlay kullanılabilecek. iCloud, cihazlar arasında dosya ve ayar düzenlemesi yaparken, Wi-Fi ve Bluetooth cihazları birbirine bağlayacak.

OS X Yosemite bugünden itibaren, iOS 8.1 ise Pazartesi sunulacak ve her iki sürüm bedava olacak. iWork güncellemelerinin de her iki sürüm için bedava olacağı belirtildi.

Kaynak: Al Jazeera

Share