Dolandırıcılar da sosyal medyayı kullanıyor

İnternette kullanıcıların hesaplarını ele geçirdikten sonra iletişime geçtikleri kişilerin bir anlık dalgınlığından faydalanan sosyal medya dolandırıcıları, mobil ödeme sistemini kullanarak, haksız kazanç elde ediyor.

Sosyal ağlardan gelen para taleplerine itibar etmemek gerekiyor.

Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerinde dolandırıcılık yapan bazı kişiler çeşitli ödeme sistemleriyle kullanıcıları kandırıyor. Ağırlıklı olarak Facebook’u kullanan dolandırıcılar bir şekilde bir hesabın bilgilerini ele geçiriyor. Hesaba giriş yaptıktan sonra bu kişinin arkadaşlarına mesaj atan dolandırıcılar ‘cep telefonuma TL gönder’ ya da ‘indirim kuponum var ister misin’ gibi bahanelerle karşı taraftan para talep ediyor.

sosyal-medya-dolandiricilik

Dolandırıcılar, hedefine aldığı kişilerin güvenini kazandıktan sonra “yardım, oyun isteği, yarışma veya hediye çeki kazandırma” gibi bahanelerle cep telefonu numarasını istiyor. Cep telefonlarına yollanan mobil ödemeye dair mesajı, bir anlık dalgınlıkla okumadan onaylayan kullanıcıların cep telefonu faturalarından 60 liradan başlayan ücretler kesiliyor. Bu yöntemi çok sayıda kişiye uygulayan dolandırıcılar büyük maddi kazanç elde ediyor.

Önlem alınabilir

Sosyal medya üzerinden gelen borç para, indirim kuponu, hediye çeki, mobil ödeme gibi talepleri dikkate almamak gerekiyor. Böyle bir talep geldiğinde talebi yapan kişiye telefonla ulaşıp doğruluğunu kontrol edilmeli. Sosyal medya üzerinden en yakın arkadaşlara bile kişisel bilgileri paylaşmamak, güvenli kanallar (mesela telefon gibi) kullanmak gerekiyor. Ayrıca Facebook ve benzeri sosyal ağlarda yetki verilen üçüncü parti yazılımlara da dikkat etmeli. Bu yazılımların bazıları sadece şifre çalmak için geliştirildiği için güvenilmeyen bu tip uygulamalara yetki verilmemesi öneriliyor.

Kaynak: Al Jazeera

Share