DuckDuckGo Çin’de yasaklandı

NSA skandalının patlak vermesinin ardından adı öne çıkan ve yapılan hiçbir aramayı saklamamasıyla bilinen DuckDuckGo arama motoru, Çin’de yasaklandı. DuckDuckGo, Çin’de yasaklanan en yeni Batı merkezli teknoloji firması oldu.

Çin, Batılı bir firmaya daha yasak getirdi.

Arama geçmişinin kaydedilmediği DuckDuckGo arama motoru, Çin’de bloke edildi. Şirketin kurucusu ve CEO’su Gabriel Weinberg, Tech In Asia sitesine bloke edildiklerini doğruladı. Weinberg, bloke uygulamasının birkaç hafta önce etkisini göstermeye başladığını ve uygulanan internet sansürünün nedeni hakkında bilgileri olmadığını ifade etti.

İnternet sansürlerini denetleyen Great Fire sitesinin verdiği bilgiye göre, DuckDuckGo sansürü 4 Eylül’de başladı. Gret Fire, DuckDuckGo’nun halen erişime kapalı olduğunu da doğruladı.

duckduckgo-arama-motoru

Kullanıcıların gizliliğine odaklanan DuckDuckGo, arama motorunda yaptığınız hiçbir aramayı saklamıyor. Edward Snowden’ın ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) hakkındaki küresel casusluk programını ortaya çıkarmasının ardından kullanıcı sayısında patlama yaşanan DuckDuckGo, 2013’te 1 milyar aramanın üzerine çıkmayı başardı.

The Next Web’in haberine göre, Apple’ın Safari tarayıcısında bu yılın başında standart arama motoru haline gelmesi, DuckDuckGo’nun Çin’de yasaklanmasına sebep oluşturmuş olabilir. Blokenin ardından Çinli kullanıcılar DuckDuckGo’yu web tabanlı ve mobilde kullanamayacak.

Çin, Ağustos ayında Apple’ın bazı cihazlarının satışını yasaklamış, güvenlik yazılımı şirketleri Kaspersky ve Symantec’e de yasak getirmişti. Çin bu kararların daha öncesinde Windows 8’in hükümet kurumlarında kullanılmasını yasaklamıştı. Google, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar da Çin’de yasak.

Kaynak: Al Jazeera

Share