Eski ‘hacker’ İnternet Partisi kurdu!

Kim Dotcom’ın hikayesi “hacker”lıkla (bilgisayar korsanlığı) başladı ve multimilyoner bir yatırımcılığa doğru ilerledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Virginia eyaletinde hakkında bir dava açıldı. Dotcom, milyon dolarlık internet sitesi “Megaupload” ile internette yaygın bir “telif hırsızlığı” yapmakla suçlanıyordu.

kim-dotcom

Hala devam eden davada, “suç örgütü kurmak”tan yargılanan Dotcom, 20 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor.

Yaşadıklarını ise şöyle dile getiriyor:

“ABD böyle bir ülkeye dönüştü ve ben bir sabah bu yeni ABD’ye uyandım.”

“Kendime ‘yaşadığımız dünya böyle bir yer ve artık ben de bu dünyanın mağduruyum’ dedim. Ve birinin buna karşı durması, bu durumla mücadele etmesi gerekiyordu.”
Bir sabah dünyası değişti

Kim Dotcom, gerçekten de bir sabah farklı bir gerçeğe uyandı. 2 yıl önce bir sabah, Yeni Zelanda’daki evine gelen polisler etrafını sardılar ve ellerini kelepçelediler.

Garajındaki tüm lüks arabalarına el kondu. Farklı ülkelerdeki banka hesapları donduruldu.

İnternet sayfası “Megaupload” kapatıldı.

Dotcom’un yargılaması böyle başladı.

Savcılar, Kim Dotcom’u “kullanıcıların telif haklarını ihlal ederek bazı içerikleri yüklemesine ve paylaşmasına izin vermek ve hatta bunu desteklemek” ile suçluyorlar.

kim-dotcom-2

Dotcom ise kullanıcıların yaptıklarından sorumlu olmadığını ve yasadışı bir içerikten haberdar olduklarında onu sayfalarından kaldırdıklarını belirtiyor.

Dotcom ‘İnternet Partisi’ni kuruyor

Polis baskınından beri Dotcom müthiş bir hukuki mücadele veriyor. Bu mücadeleyle bazı arabalarını ve parasının bir kısmını geri almayı başardı. Ayrıca “Mega” adlı yeni bir internet sayfası açtı.

“Mega”, eski internet sayfası “Megaupload” ile çok benzer bir hizmet veriyor. Elbette daha detaylı ele alınmış hükümler ve koşullarla. Ayrıca çok daha iyi bir yazılımla.

“Mega”nın şimdiden 100 milyon dolardan fazla ettiği belirtiliyor.

Dotcom, herkesi şaşırtarak, kendi siyasi partisini kuracağını açıkladı. Dotcom’un partisi, internet politikalarını temel alan bir siyaset izleyecek.

kim-dotcom-internet-party

Kendisi “İnternet Partisi adaletsizlikten doğdu” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Beni o mutlu dünyamdan çekip çıkardılar. O, benim yarattığım ve yenilediğim bir dünyaydı. Bu benim tamamen başka bir gerçekle yüzleşmeme sebep oldu.”

“Partimizin talebi sosyal adalet, özgürlük ve insan hakları. Biz hükümetlerin insan haklarına saygı göstermesini istiyoruz. Özellikle de gizlilik haklarına. Bu yüzden uluslalararası kamuoyunda büyük bir ilgi göreceğimizi düşünüyorum.”

Dotcom, “İnternet Partisi”nin amacını ise şöyle özetliyor: “İnternet şu an bir saldırı altında ve biz interneti bu saldırıdan kurtarmalıyız.”

Kim Dotcom kimdir?

Asıl adı Kim Schmitz olan ünlü işadamı, 1974 yılında Almanya’da doğar. 2005 yılında “Dotcom” soyadını alır.

Gençlik yıllarında “hacker”lık yaparken yakalanır. Ancak bilgisayar güvenliği alanında çalışanlara yardım etmesi karşılığında anlaşma ile serbest bırakılır.

Daha sonra iç ticaretle ilgili bir faaliyeti nedeniyle hüküm giyer ve Almanya’yı terk eder.

Tayland’da kısa bir süre geçirdikten sonra, Hong Kong’a yerleşir ve meşhur internet sitesi “Megaupload”u kurar.

kim-dotcom-3

2010 yılında Yeni Zelanda’da oturma izni alan Dotcom, burayı “güvenli cenneti” olarak kullanmaya başlar. Ancak polis baskını sonrası her şey değişir.

Dotcom artık devlete ve daha da önemlisi ABD’ye karşı duran biridir.

Milyoner işadamının hala Yeni Zelanda’da yaşamasını telif hakkına ilişkin yasalardaki reformlara ve bunun işleri üzerindeki olumlu etkisine bağlayanlar var. Ancak kendisi bu iddiaları reddediyor:

“Burada kalmamın ardında kişisel gerekçeler yok.”

“Telif hakları mevzuatını değiştirmek öncelikle korsan içeriğin üretilmesine dair sorunları çözecektir.”

Dotcom’un bir yasa teklifi de var. Eğer herhangi bir film stüdyosu İngilizce bir film yayınlarsa, bu film aynı zamanda Yeni Zelanda’da yayına girmeli.

“Eğer bunu yapmazsanız, ve bir kişi internette korsan versiyonunu bulursa, insanları o içeriği yükledikleri için suçlayamazsınız. Bu neticede sizin hatanız olacaktır.”

‘Snowden benim kahramanım’

Siyasete atılacağını açıklayan işadamı, Yeni Zelanda’daki Mana Partisi’ne birleşme teklifi götürdü. Ve etkileyici konuşması sayesinde, Mana Partisi bu teklifi oylamaya açma kararı aldı. Dotcom’un hedefi, Eylül ayında yapılacak seçimlerde parlamentoda birkaç koltuk alabilmek.

snowden

Yapılan anketler, Dotcom’a desteğin giderek arttığını gösteriyor. Dotcom’a göre bu artan desteğin mimarı Edward Snowden:

“O benim kahramanım. Onun yaptığı fedakarlıklar, bu zamanların en kahramanca hareketleri olarak hatırlanacaktır. Tek başına bütün dünyanın gözlerini adaletsizliğe açtı. Şimdi biz ne yaşandığını biliyoruz ve artık bu konuda bir şey yapabiliriz.”
Kaynak:BBC Türkçe

Share