Facebook davadan zaferle çıktı

Facebook, halka arzın ardından yaşadığı zor günleri geride bırakmış gibi görünüyor.

Facebook davadan zaferle çıktı

Facebook davadan zaferle çıktı

Facebook, Mayıs 2012’de gerçekleşen halka arz öncesinde yatırımcıları olası riskler hakkında yeterince bilgilendirmediği için davalık olmuştu.

ABD tarihinin en büyük üçüncü halka arzı sonrasında çok zor günler geçiren Facebook, hisse değerlerini yukarı çekmeyi başarırken, aleyhine açılan davada da aklandı.

Facebook, halka arzın ardından yaşadığı zor günleri geride bırakmış gibi görünüyor. Dünyanın en büyük sosyal medya ağı, halka arz öncesinde hisse fiyatlarını fazla değerlediği ve yatırımcıların karşılaşabileceği riskler hakkında uyarıda bulunmakla suçlanmıştı. Nasdaq borsası, tarihindeki en büyük halka arz işlemi esnasında çökmüş ve geçersiz kalan binlerce borsa işlemi, hisse sahiplerini çileden çıkarmıştı.

ABD’nin New York kentindeki bir bölge mahkemesi, dün sonuçlana davada Facebook’u dava eden hissedarların haksız olduğuna karar verdi. Mahkeme, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ve baş operasyon müdürü Sherly Sandberg’in, ‘şirketin mobil cihaza geçiş döneminde reklam gelirlerinin olumsuz etkilenebileceği ve hisse değerlerinin düşebileceği’ konusunda uyarıda bulunmadığı suçlamasını geçersiz kıldı.

Facebook, kararın ardından kısa bir açıklama yaparak, “Mahkemenin aldığı karardam memnuniyet duyuyoruz” ifadesini kullandı.

HİSSELERİ HALKA ARZ GÜNÜNDE ALDILAR

Google’ın 2004 yılında gerçekleştirdiği halka arzın ardından bir teknoloji şirketine ait en büyük halka arza tanık olan Facebook , şirket ve hisse sahipleri için 16 miyar dolar gelir elde etti. Ancak 38 dolardan satışa sunulan hisseler kısa sürede erimeye başladı ve Eylül 2012’de hisse değeri kaybı yüzde 70’e ulaştı.

Facebook hisselerini satın alan William Cole, Hal Hubuschman ve Linda Levy, şirket tarafından olası risklere karşı uyarılmadıkları gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Ancak Yargıç Robert W. Sweet, ‘üç hissedarın hisselerini halka arz gününde satın aldığını ve o güne kadar Facebook’un halka arz konusunda birçok değişikliği duyurduğunu’ belirtti. Yapılan halka arz açıklamaları arasında, ‘mobil platformdan elde edilecek gelirin düşebileceği uyarısı’ olduğu da ifade edildi.

Share