Facebook: ‘Türk hükümetine…’

Küresel Hükümet Talepleri Raporu’nu yayınladılar.

Facebook: 'Türk hükümetine...'

Facebook: ‘Türk hükümetine…’

Facebook’un 2013 yılının ilk altı ayına ait verileri kapsayan “Küresel Hükümet Talepleri Raporu” nda Türkiye ’den Facebook’a iletilen talep sayısı 96 olarak belirtildi. Facebook bu taleplerin yüzde 47’sine yanıt verdi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Yanıt verilenler Facebook’un kendi politikalarına uyumlu olan ve yasaların kısmi bilgi verilmesini zorunlu kıldığı taleplerdi.

Bu rakamlarla Türkiye; Fransa, İngiltere , Almanya , İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkelerinden gelen taleplerin oldukça gerisinde yer alıyor. Örneğin; İtalyan hükümetinden Facebook’a iletilen talep sayısı 1.705 iken, bu rakam Fransa için 1.547, İngiltere için 1.975, Almanya için 1.886 ve İspanya için 479 olarak belirtiliyor. Raporu kapsayan dönemde sadece Amerika Birleşik Devletleri hükümetinden Facebook’a iletilen talep sayısı ise 12 bine yaklaşıyor.

Raporun genelinde belirtilen rakamlar, 1,1 milyar aylık aktif kullanıcı sayısına sahip olan Facebook’un, hükümet taleplerine olumlu cevap verdiği durumların görece oldukça küçük bir kullanıcı grubunu kapsadığını ortaya koyuyor.

TÜRK HÜKÜMETİNE ENDİŞELERİMİZİ ANLATACAĞIZ

Facebook, 26 Haziran 2013 tarihinde Türkiye kamuoyuna, kolluk kuvvetleriyle bilgi paylaştığına yönelik iddialara cevaben yaptığı açıklamada, Türkiye de dahil olmak üzere devlet otoritelerinden gelen bilgi taleplerinin yaşamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediği müddetçe kabul edilmediğini ve resmi yasal kanallara yönlendirildiğini belirtmişti. Açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

“Facebook, protesto olaylarıyla bağlantılı olarak Türkiye’deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaşmamıştır. Genel olarak, Türkiye’deki devlet otoritelerinden gelen bilgi talepleri; yaşamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediği müddetçe (ki bu kapsamdaki talepler, bize ulaşan taleplerin çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır) kabul edilmemekte ve resmi yasal kanallara yönlendirilmektedir. İnternet şirketlerinin Türkiye’deki asayiş otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaşmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili endişelerimiz bulunmaktadır. Türkiye hükümetinin temsilcileriyle, bu hafta Silikon Vadisi’ne gerçekleştirecekleri ziyaret esnasında bir araya geleceğiz ve yasal düzenleme önerileriyle ilgili güçlü endişelerimizi kendilerine doğrudan da aktaracağız..”

Kaynak:GerçekGündem

Share