Facebook’tan reklam verenlere özel ‘Atlas’

Ana gelir modelini mobil reklamcılık üzerine kuran Facebook, Google ile rekabette yeni bir teknoloji sundu. Atlas adı verilen hizmet, reklam verenlerin Facebook kullanıcılarını internet üzerinde takip edebilmelerini sağlayacak.

Atlas ile Facebook ortakları dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıları takip edebilecek.

Facebook, Şubat 2013’te Microsoft’tan satın aldığı ‘Atlas’ teknolojisini uygulamaya sokacağını açıkladı. Söz konusu teknoloji, reklamları daha doğru hedeflere yönlendirmek amacıyla internet kullanıcılarından elde edilen bilgileri işliyor. Facebook’a reklam veren firmalar, Atlas’ın takibe aldığı dünyanın dört bir yanındaki sosyal ağ kullanıcılarına reklamlarını gösterebilecek. Örnek olarak bir içecek markası, Facebook’a üye olan ve coğrafi konum, yaş ve hobileriyle içeceklere daha çok ilgi duyan bir kullanıcı grubunu hedefleyebilecek.

Facebook, Atlas’ın istenen başarıyı göstermesi durumunda Google ile çok büyük bir rekabete girecek. eMarketer sitesinin verilerine göre, Google 2014 sonunda 140 milyara ulaşması beklenen internet reklamcılığı piyasasının yüzde 32’sine sahip. Facebook’un ise geçtiğimiz yıl yüzde 5.8 olan pasta payını bu yıl sonunda yüzde 7.8’e çıkarması bekleniyor. İki teknoloji devini, Microsoft ve Yahoo takip ediyor.

facebook-atlas

Cnet’in haberine göre, Google’ın dev reklam gelirinin arkasındaki en büyük faktör sahibi olduğu DoubleClick firması. Firma, reklam verenlerin internet üzerinde reklamlarını yayması ve takip edebilmelerini sağlayan hizmetler satıyor. Google aynı zamanda mobil cihazlar için benzer bir hizmet veren AdMob firmasıyla gelirlerini artırmayı hedefliyor.

Atlas nasıl işliyor?

Atlas, bir kullanıcı mobil cihazıyla sosyal ağa girdiği zaman o cihaz için spesifik bir tanımlayıcı oluşturacak. Facebook sunucularında yer edinecek olan tanımlayıcı, kullanıcının cihazındaki bir uygulama reklam talebinde bulunduğunda devreye girecek. Bu aşamada, kullanıcının Facebook bilgileri analiz edilecek ve coğrafi konum, yaş, cinsiyet, hobi ve diğer bilgilere göre en uygun reklam seçilecek.

İnternet reklamcılığında bir numara olmasına rağmen, Google’ın harcamaları da hızla yükseliyor. eMarketer, Google’ın geçtiğimiz yıl mobil reklam harcamalarının 17.7 milyar dolar olduğunu not düşerken, Facebook mobil reklam gelirlerinin yüzde 18’ini elde etti. 2014 sonunda ise bu oranın yüzde 22 olması bekleniyor. Mobil reklam piyasasına 2014’te 32.7 milyar dolan yatırım yapılırken, bu sayı bir yıl öncesine oranla yüzde 85 artışı temsil ediyor.

Facebook’un Atlas ile reklam gelirlerini ciddi oranda artırabileceği belirtiliyor. 1.3 milyar kullanıcıya sahip olan sosyal ağ, Haziran sonunda açıkladığı ikinci çeyrek verilerinde 2.68 milyar dolan olan toplam reklam gelirlerinin yüzde 62’sini mobilden elde ettiğini açıklamıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Share