Google’dan DNS engellemesine ilk tepki

İlk olarak Twitter’ın yasaklanmasıyla başlayan internetteki sansür dalgası, kullanıcıları da DNS değiştirme işlemine yönlendirdi…

DNS Hilesine Google’dan İlk Tepki Geldi

DNS’leri değiştirerek Twitter gibi yasaklı sitelere girebilen kullanıcılar, son günlerde DNS değiştirmelerine rağmen sitelere girememeye başladılar.

Türkiye’deki internet sağlayıcıların yaptığı DNS hilesi neticesinde, yazılan DNS’ler aslında geçersiz oluyor ve yasaklı sitelere yine giriş yapamıyorsunuz.

Kullanıcılar DNS değiştirme işlemi yerine artık VPN’e yönelmiş durumda. Kapalı devre internet sisteminin temeli olan bu gelişme konusunda da internet devi Google’dan açıklama geldi.

google dns

Google mühendislerinin internet güvenliği hakkında blog yazılarının bulunduğu internet sitesinde, Steven Carstensen tarafından yayınlanan makalede yazılanlar dikkat çekti.

Türkiye’deki internet sağlayıcıları tarafından yapıldığı iddia edilen DNS zehirleme ve kaçırma faaliyetleri hakkında açıklama yapan Carstensen, Türkiye’deki servis sağlayıcıların DNS’ler üzerinde çalışmalar yaptığını doğruladı.

Türkiye kökenli servis sağlayıcıların sahte DNS sunucuları işletmeye başlatarak, Google DNS ve diğer büyük DNS adreslerini taklit ettiği, böylece siz bilgisayardaki DNS’i değiştirseniz bile, internet sağlayıcınız sizi olması gereken çıkış kapılarına yönlendirmeyip, kendi kapılarına yönlendiriyor. Sonuç olarak DNS değiştirme işleminiz amacına ulaşmamış oluyor.

DNS sunucuları, domain adlarını çözümleyen ve sizi ilgili domaine yönlendiren bir yardımcı olarak yorumlanabilir. DNS’e yapılan kullanıcı dışarısındaki müdahalelerin de suç olduğu biliniyor.

DNS kontrolü yapan virüsler, sizin kıymetli bilgilerinizi alabilecekleri gibi, bu yöntemi istihbarat birimleri de kullanabiliyor. Ayrıca kapalı devre internet kullanımının söz konusu olduğu ülkelerde de bu ve benzeri uygulamaların görüldüğü biliniyor. Bakalım ISS’ler bu uygulamaya ne zaman son verecekler?

Kaynak:Mynet

Share