Google’dan reklam yasağı önlemi

Google, sosyal medyada yalan haberlerin sitelerini reklamcılık ağından çıkarma kararı aldı. Milyonlarca web sitesi için önemli para kaynağı olan Google reklamlarındaki yeni uygulamayla, Facebook ve Twitter gibi platformlardan yalan haber yayan haber sitelerinin gelir kaynakları kesilecek.
google-resim-bul

İnternette sahte içeriğe sahip bazı haberler üzerinden para kazanıldığı tespiti üzerine Google, ‘yalan haberlerin’ yayılmasını durdurma amaçlı tedbir kararı alarak, bu sitelere reklam erişim yasağı getirdi. Google, içeriği yanlış gösteren web sitelerinin AdSense reklamcılık ağını kullanmasını önlemek için bir politika değişikliğine gitti. Facebook’un aldatıcı ve yanıltıcı içeriğe ilişkin yasağının sahte haberler için de geçerli olduğunu ortaya koymak için reklamcılık politikalarını güncellediği ifade ediliyor. Bu sayede Google, Facebook gibi sosyal medya platformları üzerinde yalan haber yayan haber sitelerinin gelir kaynaklarını kurutmayı amaçlıyor.

SİTELER İÇİN CİDDİ GELİR

Sahte haberler konusu, Google’ın iş ağı açısından da önem taşıyor. Pek çok reklamveren, şüpheli içeriğin yanında markalarının öne çıkmasını istemediğini belirtiyor. Gerçek ve sahte haberleri aynı anda barındıran haberleri barındıran sitelere ne olacağı ise merak konusu. Sahte haber sitelerinin tespitinin kolay olmadığını belirten uzmanlar, özel bilgilerinin gerçeklik veya doğruluk payının ölçümlenmesinin zor olduğunu vurguluyor. Google‘dan konuya ilişkin Reuters’a yapılan açıklamada, yayıncıyı, yayınının içeriğini, amacını gizleyen, haberi yalan katarak ifade eden veya yanlış tanıtan sayfalarda reklam hizmetlerinin durdurulacağı belirtildi.
ABD’li teknoloji devi Google, söz konusu açıklamanın yalan haber sitelerini kapsadığını doğruladı. Google ağının bir parçası olan milyonlarca web sitesinde metin reklamlar yerleştirmelerine izin veren AdSense, birçok yayıncı için önemli para kaynağı konumunda.

ABD SEÇİMLERİ Mİ TETİKLEDİ

Google’un bu hamlesinin ardında ise, Facebook ve Twitter’ın, ABD başkanlık seçimlerinde oynadıkları role tepki olduğu iddia ediliyor. Söz konusu sosyal medya siteleri, ABD’deki seçmenlerde yeni başkan Cumhuriyetçi adayı Donald Trump lehine olan yanlış veya genellikle kötü niyetli bilginin yayılmasına göz yummakla itham ediliyor. Tepkiler üzerine seçimi etkilemede herhangi bir rollerinin bulunmadığını dile getiren Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, “Facebook’taki tüm içeriklerden insanların gördüklerinin yüzde 99’undan fazlası otantik. Sadece çok küçük bir miktar sahte haberler ve aldatmacaları kapsıyor” dedi.
internet-reklamlari

Yasak GOOGLE’ın sitesini kapsamıyor

Google sözcüsü, pazartesi günü ilan edilen reklamcılık politikası güncellemesiyle ilgili çalışmaların seçim öncesinde başladığını söyledi. Öte yandan Google’ın yalan haberlere reklam yasağını, kendi arama sonuçlarında görünen sahte haberlerde uygulamadığı da iddia ediliyor. Uzmanlar ise, korsanların Google’ın arama algoritmasını çözse bile trafiği paraya çeviremeyeceğini belirtiyor.

Share