İnterneti yeniden başlat!

PRISM skandalının yıldönümünde İnternet kullanıcıları interneti güvenli kullanma çağrısı yapıyor.

Snowden’ın sızıntıları ile patlayan PRISM skandalının yıldönümü eylem gününe dönüştürüldü.

İnternet kullanıcıları Reset The Net adıyla bir eylem gününe dönüştürdü. İnterneti resetlemek ve onu tekrar güvenli ve özgür bir hâle getirebilmek için yeni yollar önerdi.

Türkiye’den de Alternatif Bilişim Derneği İnterneti resetleme çağrısı yaptı. Dernek tarafından yapılan açıklamada, PRİSM skandalı hatırlatıldı.

ABD PRİSM İLE DÜNYAYI İZLEDİ

Bundan bir yıl önce, 5 Haziran 2013’te, Edward Snowden’ın PRISM sistemini ifşa ettiğini hatırlatan dernek, “Bu sistem, ABD istihbarat ajansı NSA’in interneti nasıl gözetim altında tuttuğunu ve internette özel hayatımıza nasıl saldırdığını kesin kanıtlarla bize gösterdi. Ancak bu belge, Snowden’ın NSA’den sızdırdığı belgelerden sadece küçük bir kısmıydı. O günden bu yana birçok yeni sızıntı ile NSA ve GCHQ’nun internete ve bizlerin özgürlüklerine nasıl saldırdıklarını gördük” denildi.

reset-internet

Yaşanan skanladalla birlikte İnternette gözetim ve gizlilik politikalarının tartışılmaya başlandığı belirtilen açıklamada, Türkiye’de geçtiğimiz aylarda çıkartılan sansür ve gözetim yasasının da bunun örneklerinden birisi olduğu belirtildi.

ŞİFRELEMENİN ÖNEMİ

PRISM sızıntısının şifrelemenin, İnterneti güvenli kullanmanın önemini vurguladığını belirten Alternatif Bilişim Derneği, “Eğer özgürlüklerimizi ve özel hayatımızı korumak istiyorsak, şifrelemeyi kullanabiliriz” denildi.

Dernek açıklamasını şu çağrıyı yaparak bitirdi; Alternatif Bilişim Derneği olarak, internette özgürlüğün ve güvenliğin ne kadar önemli olduğunu, ifade özgürlüğümüzü ve özel hayatımızı internette de koruyabilmemizin ne kadar gerekli olduğunu biliyoruz ve biz de herkesi interneti yeniden başlatmak için elinden geleni yapmaya davet ediyoruz. Biz yeniden başlıyoruz. Mahremiyetinize ve özgürlüğünüze sahip çıkın, bize katılın!

PAYLAŞMA ÇAĞRISI

Dernek dün https://resetthenet.org sitesini de Türkçe’ye kazandırdı. Derneğin hazırladığı Türkçe versiyonunu https://yenidenbaslat.org ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca kampanyayla ilgili paylaşımlarınızı #ResetTheNet #YenidenBaşlat etiketleriyle sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz.

Kaynak:Gerçek Gündem

Share