İnternette güvenlik önlemleri

Sanal ortamda kişisel bilgilerinizi korumak için dikkat!

İnternette güvenlik önlemleri

İnternette güvenlik önlemleri

Tüm internet sitelerinde aynı şifreyi mi kullanıyorsunuz? Peki ya Facebook’taki paylaşımları hiç tanımadığınız kişilerin görmediğinden emin misiniz? Sanal dünyada saldırılardan korunmak için tüm güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olmalısınız.

Her linke tıklamayın

Sanal saldırganların bilgisayarınızı kontrol altına almak için kullandığı en popüler yöntem:

Belirli bir linke tıklamanızı ya da e-posta eklentisini açmanızı sağlayarak sisteminize yerleştirecekleri zararlı bir kod. Bazı sahte e-postalarda kimi zaman imla ya da yazım hataları gibi dikkat çeken sorunlar gözlenebilir ama özel biçimde hazırlanmış, çok sayıda kullanıcıyı hedef alan e-postaları gerçeğinden ayırt etmek imkânsız olabilir.

Akılda zor kalan şifre

Online ortamda her kullanıcının ortalama yüz civarı hesabı bulunduğu düşünülürse bu şifrelerin takım, evcil hayvan, sevilen kişi adı gibi basit kelimeler olması sık yaşanan bir durum.

Araştırmalara göre kullanıcıların yüzde 55’i sitelerin neredeyse tümünde tek bir şifre kullanıyor. Bu şifreyi doğum tarihi ya da kendi adı olarak seçenlerin oranıysa yüzde 26.

Halbuki şifrelerin mümkün olduğu kadar karmaşık olması lazım. Bunun için basit bir taktik önerelim: “En sevdiğim oyuncu Robert de Niro” cümlesinde kelimelerin baş harflerini EsoRdN şeklinde dizerseniz ve Es0RdN şeklinde değiştirip bir de rakam eklerseniz hiç de fena olmayan ve hatırlaması kolay bir şifre türetebilirsiniz.

Telefonda kilit ekranı

Evinizin kapısını kilitlediğiniz gibi cihazlarınızda da kilit ekranı kullanmalısınız.

Bir şifreyi ya da kodu günde 40 kere girmek zahmetli gelebilir ama ilk güvenlik hattı olarak kullanılması öneriliyor. Gelecek nesil cihazlarda parmak izi okuyucular yaygınlaşacak ve güvenlik seviyesi daha iyi hale gelecek.

E-postanı iyi koru

Birden çok e-posta hesabına sahip olmanın faydaları var. Banka işlemleri, diğer finansal işlemler, alışveriş siteleri ve sosyal ağlar için ayrı e-posta hesabı kullanmanız hiç fena olmaz.

E-posta hesaplarınızdan biri ele geçirilirse tüm çevrimiçi işlemleriniz riske atılmaz. Ancak ana e-posta adresinizin şifresini kıran bir saldırgan sanal krallığınızın ana kapısını ardına kadar açmış demektir!

Diğer sitelerde kullandığınız şifreleri sıfırlamak için e-posta hesabınızı ele geçirmesi yeterli. E-postalarınızda kişisel bilgileri tarayan bir saldırgan, banka ve pasaport detayları, doğum tarihi ve yeri gibi bilgileri ele geçirerek kimlik sahtekârlığı yapabilir.

Şüpheleniyorsan engelle

Facebook profil sayfası ve gizlilik ayarlarında düzenli değişiklikler yapıyor. Bu nedenden ötürü profilinizi arada bir kontrol etmenizde fayda var.

Gizlilik ayarları menüsünde bilgilerinizi kimlerin görebileceği kısmında arkadaşlar seçmeniz önerilir. Eski paylaşımları sadece arkadaşlar olarak seçerken gelecek paylaşımları da ekleyin.

Ayrıca diğer arama motorlarının profilinize link verebilmesini engelleyin. Tanımadığınız birinden Facebook arkadaşlık isteği geliyorsa hayır demeniz uygun olur. Aslında otobüste gördüğünüz ve tanımadığınız birinin sizi evinde çaya davet etmesinden çok farklı değil.

Telefonda sıfırlama özelliği

Find My iPhone, Android Lost ya da BlackBerry Protect gibi uygulamalar sayesinde cihazınız kaybolur ya da çalınırsa kişisel bilgilerinizi uzaktan silebilirsiniz.

Bu tür uygulamaları mutlaka kullanmalı ve ayarlarını yapmalısınız. Telefonunuzu biri ele geçirirse, uzaktan silme işlemi sayesinde bilgilerinizin başkalarının eline geçmesini engelleyebilirsiniz.

Güvenli sitelerde alışveriş

İnternette alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerinizi girmeden önce adres satırında kilit sembolü görüp görmediğinizi kontrol edin. Başarılı online sitelerde güvenli moda girildiğinde adresin başındaki ‘http’ kısmı ‘https’ olarak değişir ve güvenli bağlantı olduğu anlaşılır.

Ayrıca açık artırma sitelerinde dikkatli olun. Satıcının puanına ve aldığı yorumlara bakın. Sunulan fiyat olması gerekenden çok daha düşükse şüphelenmekte haklı olabilirsiniz. Online alışverişler için ayrı bir hesap ya da kredi kartı kullanmanızda fayda var. Saldırılardan korunmak için limitinizi düşürmenizi öneririz.

Açılan pencereleri dikkate almayın

İnternet tarayıcıda açılan ek pencereler kullanıcıya onaylama adımı gibi görünmesine rağmen zararlı kodlar içerebilir.

Tıklama gerçekleştirirseniz arka planda çalışan bir dosya indirme başlayabilir ve zararlı kod sisteminize kurulabilir. Araştırma, hediye çekilişi gibi teklifler sunan ek pencereleri asla dikkate almayın.

Halka açık Wi-Fi’ya dikkat

Halka açık kablosuz ağları kullanarak online bankalara erişmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.

Mecbur kalırsanız da şifreleme yapan programlar kullanmanızı ya da halka açık kab losuz erişim noktalarını kullanırken sadece halka açık olabilecek işlemleri gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

Antivirüs yazılımı şart

Siber saldırılardan korunmak için en temel tedbirlerden biri şüphesiz güvenlik yazılımı kullanmak.

Ücretli pek çok seçeneğin yanı sıra, Windows işletim sistemi için Microsoft’un geliştirdiği ücretsiz antivirüs yazılımlarını indirip kurmanız size temel koruma sağlayacaktır.
Kaynak:Hürriyet

Share