İran’da gençler internet yasağını dinlemiyor

İran Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yaptığı ankette, gençlerin yüzde 69’unun internete girmek için filtre kırıcı programlar kullandığı belirlendi

İran’da gençlerin yüzde 69’unun internete girmek için filtre kırıcı programlar kullandığı ortaya çıktı.

İran Gençlik ve Spor Bakanlığı Stratejik Araştırma Merkezinin 15 bin gençle yaptığı anketin sonuçlarına göre, ülkede gençlerin yüzde 67,4’ü internet kullanıyor. Gençlerin yüzde 19,1’i internetten sohbet, yüzde 15,3’ü sosyal ağlar, yüzde 15,2’si oyun oynamak, yüzde 10,4’ü ise bilimsel araştırmalar için yararlanıyor. İnternet kullanan gençlerin yüzde 69’u ülkede yasaklı olan sitelere girmek için filtre kırıcı programlar kullanıyor.

iran Internet

Katılımcılara hicab (başörtüsü) konusunda da soru yöneltilen ankette, gençlerin yüzde 42,7’si “başörtüsünün iffetin korunmasıyla bir ilgisi olmadığı” görüşünü ifade etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Muhammed Taki Hasanzade, gençlerin sosyal ve kültürel tutumlarını incelemek için yapılan anketin, ülke çapında 15 bin gencin katılımıyla gerçekleştiğini belirtti.

Hasanzade, anket sonuçlarına göre İranlı gençlerin en büyük endişelerinin ekonomi ve gelecek kaygısı olduğunu vurguladı. Hasanzade, katılımcıların yüzde 59,5’inin hayattaki en büyük endişesinin ekonomi ve gelecekte uygun bir iş bulabilme kaygısı, yüzde 10,5’inin üniversite sınavında başarısızlık, yüzde 7,5’inin ise evlilikle ilgili olduğunun belirlendiğini söyledi.

İran’da internete devlet tarafından kısıtlamalar uygulanıyor. Bu kısıtlamaları aşmak için İranlılar bazı filtre kırıcı programlar kullanıyor.

Ilımlı tavrıyla bilinen ve sosyal medyayı aktif olarak kullanan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, internet konusunda kısıtlamaların kaldırılmasını isterken, bu talep muhafazakar kesim tarafından eleştiriliyor.

Ruhani, geçen hafta devlet televizyonundan da yayınlanan bir konuşmada, internetin yeni bilgilere ve teknolojilere ulaşmak isteyen öğrenciler ve uzmanlar için önemli olduğunu söylemiş, İranlı din adamlarından internet konusunda hoşgörülü olmalarını istemişti.

Kaynak:AA

Share