İspanyol polisinin suça karşı yeni ‘silahı’: Twitter

İspanyol polisinin Twitter hesabını takip edenlerin sayısı 500 bine ulaştı.

İspanyol polisinin suça karşı yeni 'silahı': Twitter

İspanyol polisinin suça karşı yeni ‘silahı’: Twitter

Twitter, hayatın birçok alanında giderek daha etkin bir rol oynuyor. İspanyol polisi de, Twitter’ın suçla mücadelede ‘nasıl daha faydalı kullanılabileceğinin yollarını’ araştırıyor.

İspanya’da polis yetkilileri, vatandaşları suçlara karşı uyarmak için dikkat çekici mesajlar atıyor, şüphelilerin izini de yine Twitter üzerinden sürüyor.

Polis, topladığı bilgiler sayesinde geçen yıl, uyuşturucu ile ilgili suçlardan aranan 300 kişiyi tutukladı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI’dan sonra dünya çapında en çok takip edilen polis birimine ait Twitter hesabı, İspanyol polisinin kullandığı @policia adlı hesap.

Bu hesap, yalnızca suçların tespit edilmesi için ipuçları toplamaya değil aynı zamanda bilginin de yayılmasına yardımcı oluyor.

Twitter hesabından atılan mesajlardan bazıları şöyle:

“Uyuşturucular: Kaka, bunu bir çocuk bile anlayabilir.”

“Bir kere bağımlı olun, ömür boyu depresif olursunuz. Bir kere bile deneseniz, sonsuza dek pişmanlık duyarsanız.”

İspanyol polisinin attığı tweet’lerden popüler olanları, 5 bin defa diğer kullanıcılar tarafından tekrar paylaşılabiliyor, yani ‘retweet’ edilebiliyor.

Yetkililer de mesajların bu kadar popüler olmasına ‘şaşırdıklarını’ söylüyor.

İspanya Ulusal Polis biriminin dijital strateji bölümünde çalışan Carlos Fernandez Guerra, “Bizim için inanılmaz bir durum ama övgü, bize inanan ve bizi destekleyenlere gitmeli” diyor.
‘Tweet baskınları’

İspanyol polisi, geçen yıl Twitter’dan toplanan bilgiler sayesinde halkı yeni virüsler ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklar konusunda uyarabildi, uzun zamandır aranan kaçakları yakaladı ve internette çocuk pornosu yaymakla suçlanan kişileri tutukladı.

Bu stratejinin hayati öneme sahip bir parçası da Twitter kullanıcılarının katkıları.

İspanyol polisi, Twitter üzerinden yürütülen uyuşturucu trafiğine karşı ‘Twitter baskınları’ düzenleme başladı.

Polis birimleri önce, Twitter’da bilgi paylaşımı için sanal bir kampanya başlatıyor ve daha sonra internet kullanıcılarıyla işbirliğini kolaylaştırmak için güvenilir bir email hesabı paylaşıyor.

Resmi verilere göre, ‘tweet baskınları’ geçen sene İspanya’da 300 kişinin tutuklanmasına yardımcı oldu.

Fernandez Guerra, “Tweet baskınlarımızdan biri sayesinde, çok değerli bilgiler içeren 11 bin 500 email aldık” diyor ve ekliyor:

“Bu bilgiler, uyuşturucu bürosu tarafından süzüldü ve daha sonra, kendi soruşturmalarına dâhil edilmek üzere ilgili yerel polis kuvvetlerine iletildi.”

İspanyol polisinin geçen yıl düzenlediği en büyük ‘tweet baskınlarından’ birinin sonucunda, Dominik Cumhuriyeti’nden İspanya’ya inek derisi içinde getirilmiş 277 kg kokaine el konuldu.

Email yoluyla yapılan bir ihbarı değerlendiren polis, İspanya’da kokain dağıtan bir uyuşturucu şebekesini tespit edip üyelerini yakaladı.

İspanyol polisi, “polis 3.0” adlı bir modelin işletilebilmesi ve tüm dünyadaki polis birimlerine örnek olabilmesi için sanal araçları kullanmaya çalıştıklarını söylüyor.

İspanyol modeli örnek olur mu?

İspanyol polisinin Twitter hesabı @policia’nın takipçi sayısı bu ay yarım milyona ulaştı.

Polis birimine tebrik mesajları atanlar arasında İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Twitter şirketi ve FBI da var.

FBI, “@policia yarım milyon takipçiniz için tebrikler. Suça karşı en büyük silah hizmet ettiğimiz vatandaşlarımızın işbirliğidir” mesajı attı.

İspanyol polisinin yakın geçmişteki başarıları arasında, Sevilla’daki bir parkta düzenlenen partide 15 yaşındaki kıza tecavüz eden zanlının tutuklanması gösteriliyor.

Olay yerine yakın olanlar, genç kızın ve saldırganın fotoğraflarını çekip sosyal ağlarda paylaştı.

Polis, olaya tanıklık eden ve Twitter’da fotoğraf paylaşanlardan biriyle iletişime geçti ve şüpheliyi yakalayabilmek için gerekli bilgilere ulaştı.

İspanya’nın Twitter’daki başarısı diğer ülkelerde de yankılanıyor.

Kolombiya, Ekvador ve Şili’deki polis birimleri de suçluların izini sürebilmek için sosyal ağları daha sık kullanmaya başladı.

Fernandez Guerra, “Sosyal ağlar kullanılarak soruşturmaları geliştirmek için bu üç ülke ile de sık sık bilgi paylaşımında bulunuyoruz” diyor.

İspanyol polisinin bir sonraki adımı “tweet devriye timleri” kurmak olacak.

Gece mesaisinde devriye gezen polislerin “canlı tweet anlatımıyla”, kullanıcıların “polisin faaliyetlerini canlı” deneyim etmeleri amaçlanacak.

Fernandez Guerra’e göre önemli olan, “halkla bağı koparmamak.”

 

Kaynak:BBC Türkçe

Share