‘Öldükten sonra’ tartışması

İnternet kullanıcılarının son yıllarda artması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

“Bir insan öldüğünde, e-postaları
ve arkadaşlık sitelerindeki hesaplarına ne olur?”

Sosyal Paylaşım Sitelerindeki hesaplarımızın akibeti

Sosyal Paylaşım Sitelerindeki hesaplarımızın akibeti

Dünyanın her yerinde milyonlarca insan her gün internete bağlanıyor. Sayıları giderek artan internet kullanıcılarının Hotmail, Gmail gibi web tabanlı e-posta sağlayıcılarından hesapları bulunuyor. Ayrıca milyonlarca kişinin da Facebook, Twitter ve MySpace gibi arkadaşlık sitelerini kullanıyor. Ancak “online nüfus” giderek artarken, büyük bir problemi de beraberinde getirdi. ABD ve Avrupa’da hukukçular şimdi bunu tartışıyor: Bir insan öldüğünde, e-postaları ve arkadaşlık sitelerindeki hesaplarına ne olur? Mirasçılar, ölen kişinin e-posta hesabını ya da online şifrelerini elde etme hakkına sahip olur mu? Tartışmaların ardından dünyanın en büyük e-posta sağlayıcılarından Hotmail ve Gmail, hukukçuların yardımıyla yeni bir hizmet başlattı. Kullanıcının ölümü kanıtlanır ve yakınları da onun yasal varisi olduklarını ortaya koyarsa, e-posta sağlayıcıları şifreleri mirasçılara veriyor. Ancak bu hizmet de “E-postalar kişiseldir ve yalnızca kişiye verilir. Mirasçılara verilmez” tartışması başlattı. İşte e-posta sağlayıcıları, sosyal paylaşım siteleri ve ölüm politikaları…

Ölüm raporu istiyor

Hayatınızı kaybederseniz, Gmail yönetimi mirasçılarınıza hesabınıza giriş izni veriyor. Yani özel e-postalarınız, öldükten sonra ailenizle paylaşılıyor. Bunun için mirasçılardan adları, iletişim bilgileri ve e-mail adresleri isteniyor. Ölen kişinin size bu adresten en az bir e-posta göndermiş olması gerekiyor. Ayrıca ölen kişinin yasal ölüm raporu da gerekiyor.

1 yıl bekleyip kapatıyor

Hotmail kullanıyorsanız ve bir yıl içinde herhangi bir e-mail atmamış ya da hesabınıza hiç girmemişseniz, Hotmail hesabınızı ve geçmişinizi siliyor. Ancak 1 yıldan az sürede hayatınızı yitirirseniz, yine yasal varisiniz, Hotmail’e başvurarak bilgilerinize giriş izni elde edebiliyor.

‘Kesinlikle’ izin vermiyor

Güvenlik ve gizlilik delisiyseniz, Yahoo’yu seçin. Yahoo, hiçbir şekilde kimsenin erişimine izin vermiyor.

Sadece hesabı donduruyor

Facebook da bilgileri hiç kimseyle paylaşmıyor. Sadece yakınları, ölen kullanıcının hesabının “dondurulmasını” isteyebiliyor. Böylece ölen kişinin Facebook sayfası hatıra için saklanıyor ve insanlar mesaj gönderebiliyor.

Kimseyle paylaşmıyor

MYSPACE de bilgileri kimseye vermiyor. Ancak ölenin yasal mirasçıları başvurarak hesabın kapatılmasını talep edebiliyor.

Share