Türkiye’de 50 bin kişinin kullandığı Tor engellendi!

İnternet dünyasının görünmeyen yüzü Deep Web linkleri arasında en çok kullanılan yöntem olan Tor Browser engellendi. Türkiye özelinde gerçek zamanlı internet erişim engellerini takip eden gözlem kuruluşu Turkey Blocks’un açıklamasına göre Tor Browser ve Tor’a ait servislere erişim sağlanamıyor.

Kullanıcılara gizli internet dolaşımı alternatifi sunan bir çeşit VPN servisi olan Tor Browser’a, sunucularının ve ağının engellenmesi sonucunda Türkiye’den bağlantı yapılamıyor.

Tor’un engellenmesiyle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmazken; yaşanan son olayı Çin hükümetinin başlattığı dünyanın en büyük internet yasakları ve izleme sistemi “Great Firewall”a benzeten gözlem grubu Turkey Blocks, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dünyanın en sıkı internet sansürü girişimlerine karşı savunmanın son hattı olan Tor, ücretsiz erişilebilirliği ve esnekliği sayesinde ticari VPN hizmetleriyle birlikte Türkiye’de son dönemde popülaritesini artırdı. Bu son engelleme, artık Türkiye’deki internet kullanıcıların sosyal medya yasaklarını ve diğer kitlesel erişim engellemelerini kolay kolay aşamayacağını gösteriyor.”

Türkiye’deki kullanıcı sayısı beşe katlandı

Tor Browser ile erişilebilen Tor Ağı, VPN servisindeki dünyanın belli bir noktasından bağlanma seçeneğinin yerine, kullanıcıyı dünya üzerindeki birçok noktadaki farklı bilgisayarlar üzerinden geçiren bir erişim sağlıyor.

Turkey Block’ta yer alan Tor Project’in güncel istatistiklerine göre Kasım 2016’da 10 bin civarında olan Türkiye’deki Tor kullanıcı sayısı Aralık 2016 ortası itibariyle 50 bini aşmış durumda.

Turkey Blocks, Türkiye’de geçen ay yaşanan WhatsApp başta olmak üzere Twitter, YouTube, Facebook’u etkileyen ve hız sınırlama yöntemi ile kesilen internet erişimini de duyuran grup olmuştu.

Share