Türkiye’de internet çöktü!

Uzun süredir devam eden bağlantı sorunlarının sebebi, sonunda ortaya çıktı…

Kullanıcılar özellikle 3 Haziran’dan bu yana internet bağlantısında inanılmaz bir yavaşlama ve sıkıntı hissediyor.

Türkiye genelinde Google’ın ana arama sayfasındaki hizmetlere, örneğin Google Translate hizmetine erişimde sorun yaşanıyor. Aynı şekilde zaten yasaklı olan YouTube’a alternatif yöntemlerle erişen kullanıcılar erişemiyor. Esas sıkıntı ise Translate’de olduğu gibi Google hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlar.

Dahası sayısız yerli ve yabancı internet sitesine erişim inanılmaz derecede yavaşlayabiliyor, ya da bazen bağlantı sağlanamıyor.

Türk internet kullanıcılarını çileden çıkartan bu durumun sebepleri konusunda ortaya farklı görüşler sürüldü. Ancak işin gerçek sebebi, resmi olarak ortaya çıktı…

Türkiye'de internet çöktü!

Türkiye'de internet çöktü!

İşte açıklaması

Bu durum, internet servis sağlayıcılara yollanan ve Biri’nin de müşterileriyle paylaştığı bilgiler sayesinde açıklığa kavuştu.

3 Haziran 2010 tarihinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan internet servis sağlayıcılara iletilen karar ile aydınlandı.

Google’a ait bazı IP’lere, detaylı açıklanmayan hukuksal nedenlerden dolayı erişimin engelleneceği belirtildi. Ancak Google’a ait IP’lerin engellenmesi Türk kullanıcılarını çok sert bir şekilde vuruyor.

Google’ın internetin vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte, Google’a ait IP adreslerinin engellenmesi, Google hizmetlerinin bir kısmına erişilmesini engelliyor veya yavaşlatıyor.

Tam bir yasak değil ama…

Kısıtlı Google yasağı Türkiye’de interneti çok derinden vuruyor:

– Google web sitesine erişimde sorun yaşanması,

– Reklam vb. analiz verisi için web sitelerinde Google analytics, Google maps gibi Google uygulamalarını kullanan portal veya web sitelerinde erişimlerin yavaşlaması,

– Google Toolbar yüklü bilgisayarlarda bazı sitelere yavaş erişme,

– Web siteleri dahilinde “google search” kullanan alan adlarına erişimde yavaşlama,

– Firmalara ait Google uygulamalarıyla entegre ya da Google Search’e dayalı bir takım uygulamalarınızın bu erişim kısıtlamasından etkilenmesi söz konusudur.

Share