Twitter’dan iki hesaba ‘buzlama’

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, şikayete konu hesapları “buzlamaya” (Chilling Effect) başladı. Kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle şikayet edilen iki hesap buzlanarak etkisizleştirildi.

“Haramzadeler333” ve “Başçalan” gruplarının Twitter hesapları gizlendi. Twitter kullanıcıları söz konusu hesaplara giriş yaptığında hesabın gizlendiği uyarısı ile İngilizce “Hesap Türkiye’de durdurulmuştur” yazısının bulunduğu buzlanmış sayfa ile karşılaşıyor.

Türk yetkililer ve Twitter yöneticileri arasında 14 Nisan’da yapılan toplantıda, mahkeme kararları alınan sayfalarla ilgili “buzlama” yönteminin uygulanmasında mutabakat sağlanmıştı.

BUZLAMA-CHILLING EFFECTS NEDİR?
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, hafta içinde Twitter yetkilileriyle yürütülen görüşmeler sonucu söz konusu hesapların ‘buzlanacağı’ kararı alındığını açıklamıştı.

twitter-bascalan-haramzadeler333-buzlama

Bu açıklama, platformdaki tweet’lerin üzeri sansürlenecek algısı yaratmıştı. Aslında ‘Soğutma Etkisi’ olarak bilinen bu sistem, Twitter’ın yerel mahkeme kararlarına uymak için katıldığı bir uygulama.

Bu uygulama sayesinde söz konusu hesabın Türkiye’den görüntülenmesi engellenirken, ülke dışındaki kullanıcılara açık olarak kalıyor. Twitter, resmi sitesinden hangi hesapların hangi ülkede bu uygulama çerçevesinde durduğunu açıklıyor. ‘Country Witheld Content’ olarak da bilinen bu uygulama Türkiye’de ilk kez hayata geçirildi.

TWITTER’DAN AÇIKLAMA: HÜKÜMET İSTEĞİYLE DEĞİL, RUTİN UYGULAMA
Twitter ‘Policy’ hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, hesapların hükümetin isteğiyle buzlanmadığını, mahkeme kararları karşısında rutin bir işlem olduğunu vurguladı.

İfade özgürlüğünün tehdit edildiği an temyiz haklarını da kullanabileceklerini belirten Twitter, hiçbir kullanıcı bilgisinin yetkililerle paylaşılmadığının tekrar altını çizdi.

Kaynak:ntvmsnbc

Share