Youtube yasağına ağır yorum

İstanbul’un başkentliğini alın!

Wall Street Journal gazetesi yazarı David Keyes İstanbul’da kaleme aldığı yazıda, “Türkiye AB üyeliğini hak ediyor. Ama YouTube yasağı için İstanbul’un Kültür Başkenti ünvanı alınmalı” yorumunu yaptı.

ABD’nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye’deki YouTube yasağının eleştirildiği, “Türkiye’nin internet baskılaması” başlıklı bir makale yayımladı. CyberDissidents.org Direktörü David Keyes imzasını taşıyan makalede “Vatandaşların YouTube’yu görmesinin yasaklanmasının, bırakın kültürel, Avrupalı hiçbir yönü bulunmuyor” yorumu yapıldı. David Keyes, makalesinin başında şunları yazdı: “İstanbul’un kalbindeki Sıraselviler sokağında bulunan otel balkonundan, neden bu hareketli, modern metropolisin Avrupa Birliği’ne katılmayı hak ettiğini net bir biçimde görebiliyorum. Türkiye, güçlü bir ekonomisi olan ve Ortadoğu’nun geri kalan kısmının umutsuzluğu ve işlevsizliğine şaşırtıcı bir alternatif ortaya koyan, gururlu ve ılımlı bir Müslüman demokrasi. Doğu ile Batı, laiklik ile gelenek, din ile hoşgörü arasındaki bu bağ, beni o kadar etkiliyor ki Türkiye’nin AB üyeliğinin lehinde bir YouTube videosu yapmaya karar veriyorum. Veya en az, YouTube, hükümetçe bloke edilmese idi, yapacağım buydu.” 2008 yılından beri Türklere, internetteki en popüler sitelerinden birine erişimin yasaklanmış bulunduğuna işaret edilen makalede yasak için “Derin güvensizlik ve insanın en temel haklarının baskı altına alınması” nitelemeleri kullanıldı. WSJ’daki makalede despotluğun, birdenbire değil, insanların koşullandırıldığı, sessiz kalmaları için korkutulduğu yavaş bir süreç olduğu vurgulanan makalede İstanbul’un, 2010 yılındaki “Avrupa Kültür Başkenti” olarak ilan edildiği anımsatılarak bunun da Türkiye’ye kültür gelişmesini, dünyaya sergileme şansını verdiğine dikkat çekildi.

Youtube 22 aydır kapalı

Youtube yasağına ağır yorum

2007’den itibaren çeşitli defalar kapatılıp açılan video paylaşım sitesi YouTube, sitede Atatürk’e hakaret içeren videolar yayınlandığı gerekçesiyle Ankara 1. Sulh Mahkemesi’nin 2008/402 nolu koruma tedbiri kapsamında 5 Mayıs 2008’ten beri tam kapalı. Ancak Başbakan Erdoğan, Kasım 2008’de kendisine YouTube yasağını soran gazetecilere “Ben giriyorum. Siz de girin” demişti. İnternet Teknolojileri Derneği Kasım 2009’da iç hukuk yolları tükenince YouTube’un kapatılmasının ifade özgürlüğü ihlali olduğunu belirterek AİHM’de dava açtı. Türkiye’de halen 3 bin 700 site yasaklı durumda.

Share