“Zaman Tüneli” tüm Facebook kullanıcılarına açılıyor.

Facebook’un geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirdiği geleneksel f8 geliştirici konferansında Mark Zuckerberg tarafından duyurulan ve öncelikle sadece geliştiricilere açılan “zaman tüneli” uygulaması, dünden (15 Aralık 2011) itibaren tüm Facebook kullanıcılarına açıldı. Zaman tünelinin kullanıma açılması, Facebook mühendislerinden Paul McDonald’ın Facebook’un blog sayfasında yayımlanan mesajıyla duyuruldu.

“Zaman Tüneli” tüm Facebook kullanıcılarına açılıyor.

“Zaman Tüneli” tüm Facebook kullanıcılarına açılıyor.

Mevcut profil sayfasının yerine geçecek olan zaman tüneli, kullanıcılara; hayatlarının en önemli anlarını, en sevdikleri fotoğrafları, önemli haberleri ve dinlemekte oldukları şarkılardan izledikleri filmlere kadar sosyal uygulamalar üzerinden gerçekleştirdikleri her türlü etkinliği tek bir sayfada derleme imkanı veriyor. Öte yandan zaman tüneli sayfasının tasarımının üst bölümünde kullanıcıların kendilerini ifade eden, diledikleri bir kapak fotoğrafının yer alacağı bir alan bulunuyor. Kullanıcılar diledikleri görsele yer vererek bir albüm kapağı gibi kendi zaman tünellerinin kapağını oluşturabiliyor.

7 günlük gözden geçirme süresi

Bugünden itibaren dileyen Facebook kullanıcıları mevcut profil sayfalarından zaman tüneline geçiş yapabiliyor. Geçiş yapan kullanıcıların zaman tüneli sayfaları, geçiş yaptıkları ilk yedi gün boyunca paylaşımlarını gözden geçirebilmeleri için sadece kendileri tarafından görülebiliyor. Yedi gün sonunda yeni zaman tüneli sayfaları otomatik olarak paylaşıma açılıyor.

Yedi günlük süreyi beklemek istemeyen kullanıcılar ise zaman tünellerini hemen paylaşıma açabiliyor. Zaman tünelinin başkaları tarafından nasıl göründüğünü görmek için ise zaman tünelinin üstünde yer alan çark simgesine bağlı menüdeki “Başkasının Gözünden Gör” seçeneğini seçmek yeterli oluyor.

İster öne çıkar, ister gizle

Kullanıcılar zaman tüneline geçiş yaparken profil sayfalarında ‘mezuniyet töreni’ ve ‘ilk araba satın aldıkları gün’ gibi hayatlarının önemli anlarını yeniden keşfederken, öne çıkarmak istedikleri ya da hiç yer vermek istemedikleri iletileri ve paylaşımları da özel olarak seçebiliyor. Zaman tünelinde yer alan herhangi bir ileti ya da paylaşım, sağ üstünde ortaya çıkan seçenekler doğrultusunda öne çıkarılabiliyor, gizlenebiliyor, silinebiliyor veya düzenlenebiliyor.

Döküm sayfasından takip etme olanağı

Facebook kullanıcıları zaman tünellerinin içeriğini, “Yaptıklarının Dökümü” sayfası üzerinden rahatça yönetebiliyor. Facebook’u kullanmaya başladıkları ilk günden bugüne tüm geçmişi gösteren bu sayfa, kullanıcılara zaman tünellerini kontrol edip düzenleyebilecekleri bir merkezi alan sunuyor. ”Yaptıklarının Dökümü” sayfasında iki menü yer alıyor. Bu menüler sayesinde kullanıcılar -geçmişe dönük olarak da- paylaşımlarının gizlilik ayarlarını düzenleyebiliyor ve zaman tünelinde yer verip vermeyeceklerini belirleyebiliyor. Ayrıca, sayfanın üstünde yer alan filtreleme özelliği kullanıcılara, fotoğraf ya da video gibi sadece belirli içerikleri paylaşma olanağı sunuyor.

Share