Efsanevi oyun Tetris, 25 yaşında

Efsanevi oyun Tetris, 25 yaşında

Efsanevi oyun Tetris, 25 yaşında

Dünyada yaygın olarak kullanılan tetris oyununun 25. yılı, Los Angeles’te bugün düzenlenecek törenle kutlanacak.

Rusya’nın Ria Novosti ajansının haberine göre, Los Angeles’te yapılacak törene oyunun mucidi Aleksey Pajitnov ve oyunun yazılmasına en büyük desteği sağlayan Bullet-Proof Software şirketinin başkanı Hank Roger de katılacak.

SSCB Bilimler Akademisi Bilişim Merkezinde çalışan 29 yaşındaki genç Pajitnov,1984 yılında, işi gereği sanal zeka ve dil algılama problemleriyle uğraşırken, beyni çalıştıran bir bilgisayar oyun programı yazmaya karar verdi.

Oyunun, ilk başta klasik Pentomino Puzzle’ın gelişmiş versiyonu olarak yazılması düşünülse de, o dönemin teknolojisiyle bu yeni versiyonun gerçek zamanlı oynanması imkansız görüldü. Oyundaki her figürün bir karesini azaltarak toplam dört kareden oluşan figürlerle işi daha da kolaylaştırmayı kararlaştıran Pajitnov, oyunu da Yunancada 4 anlamına gelen “tetra”dan esinlenerek “tetris” olarak adlandırdı.

Tetrisi 1985 yılı haziran ayında hayatımıza sokan Aleksey Pajitnov, oyun dünyasında yaptığı hizmetlerin karşılığı olarak 2007 yılında “Game Developers Choice Awards First Penguin Award” ödülünü kazandı.

Share