Gençlerin yeni gelir kapısı YouTube adsense

Türkiye’de takipçi sayısı 1 milyonu aşan, görüntülenme oranı yüksek kanalların yıllık kazançları 10 bin dolardan başlayıp 100 binlerce dolara çıkıyor.
youtube

Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motoru olan Youtube, gördüğü ilgiyle özellikle gençlerin yeni para kazanma kapısı hâline geldi. Türkiye’de bu işi yapan gençlerin kurduğu ve takipçi sayısı 1 milyonu aşan, görüntülenme oranı yüksek Youtube kanallarının yıllık kazançları yaklaşık 10 bin dolardan başlayıp 100 binlerce doları bulabiliyor. Tüm dünyada internetten video izlemenin, televizyon izlemek kadar yaygın hâle geldiğini belirten Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Göker Gülay, mobil cihazlar üzerinden video görüntüleme oranının her yıl 2 kat artış gösterdiğine dikkat çekti. Yüksek izleme oranları sebebiyle, internet videosu üreten pek çok kişinin tanınır ve bu işten gelir elde eder hâle geldiğini ifade eden Gülay, “Bunun diğer bir sebebi de Youtube’un rağbet gören içerik üreticilerine partner uygulamasıyla reklam gelirlerinden pay vermesi. Bu yeni gelir kapısı, pek çok kişiyi Youtube ve internet videosu dünyasına çekti. Fakat kendi video içeriğini üreterek bundan para kazanmak ve kendi işinin patronu olmak göründüğü kadar kolay değil. Başarıyı etkileyen pek çok faktör var. Örneğin dünyada bir numara olan kişi, PewDiePie isimli Youtube kanalında yayınladığı videolar ile 48 milyona yakın abonesi bulunan İsveçli Felix Kjellberg. Sadece YouTube gelirlerinden yıllık 12 milyon dolar kazandığı biliniyor. Bilgisayar oyunlarıyla ilgili ipuçları ve yorumlarını paylaşan, yakın zamanda Walt Disney ile bir anlaşma da imzalayan Kjellberg’in videolarının izlenme sayısı ise 13 milyar 230 milyonu geçmiş durumda” dedi. Gülay, reklam gelirlerinden pay alabilmek için en önemli ölçütlerin izlenme oranı ve abone sayısı olduğunu belirterek, “Belli bir tema dâhilinde, belli bir izleyici kitlesine, belli bir içeriğin sunulması, her telden videolar içeren bir kanala göre daha olumlu sonuçlar veriyor. Kanal isminden, logosuna kadar özenle düşünülmesi gereken bir süreç var. Diğer yandan, izleyiciyi elde tutmak için birkaç günde bir ya da haftada bir gibi aralıklarla video yüklemek, kanalı sürekli güncel tutmak ve izleyici eğilimlerini, ilgi alanlarını takip etmek gerekiyor. Sosyal medya hızlı hareket edilmesi gereken bir yer. Rüzgârı bir kez kaçırdınız mı geride kalmaya mahkûm oluyorsunuz. Takipçi ve izlenme sayıları bir anda artmıyor. Sık ve çok video eklemek bu açıdan önemli” diye konuştu.

setup

Daha çok abone için ne yapmalı?

  • İzleyiciler internet videolarında televizyondakinden farklı olarak kurgu ve oyunculuk değil, tam tersine gerçekçilik ve doğallık arıyor. Samimiyet taşıyan videolar çok daha fazla izleniyor.
  • Prodüksiyon kalitesi de izlenme oranlarında etkili. ‘Youtuber’ denilen kişilerin pek çoğu, dekor, ışık, senaryo, gibi işlerle tek başına uğraşmak zorunda olduğundan tüm bunlar için temel düzeyde de olsa bir ekipman desteği gerekiyor.
  • Yepyeni bir konuya videolarda yer vermek kadar, çok bilinen veya klişeleşmiş konuları farklı bir açıdan ele almak da daha fazla ilgi uyandırıyor.
  • Youtube’un telif hakları konusunda çok hassas olduğu biliniyor. Bu yüzden videolarınızda telif haklarını ihlal eden hiçbir unsura yer vermeyin.

2016’da en çok izlenen videolar

1. Fifth Harmony – Work ( 644 milyon görüntülenme)
2. Hasta El Amanecer – Nicky Jam ( 585 milyon görüntülenme)
3. Zayn – Pillowtalk ( 554 milyon görüntülenme)
4. Rihanna – Work ( 500 milyon görüntülenme)
5. Coldplay – Hymn For The Weekend ( 443 milyon görüntülenme)
6. Mike Posner – I Took A Pill In Ibiza (402 milyon görüntülenme)
7. Sia – Cheap Thrills ( 343 milyon görüntülenme)
8. Meghan Trainor – No ( 305 milyon görüntülenme)
9. Chino y Nacho – Andas En Mi Cabeza ( 210 milyon görüntülenme)
10. One Direction – History ( 204 milyon görüntülenme)

Türkiye’de en çok müzik kanalları izleniyor

Türkiye’de en fazla abone ve görüntülenme sayısına müzik ön planda yer alıyor. NetD Müzik Youtube kanalı, 3 milyon 750 binin üzerindeki abone ve 9 milyara yaklaşan görüntülenme sayısıyla ilk sırada yer alıyor. Abone sayılarına bakıldığında; Oha diyorum, Burak oyunda, NDNG-Enes Batur ve Cem Yılmaz kanalları ilk 5’te yer alıyor. Görüntülenme sayılarında ise müzik klipleri yayınlayan kanallar, televizyon kanalları ve dizilerin kanalları dikkat çekiyor.

Share