• Home »
  • Oyun »
  • Microsoft Minecraft oyununu 2.5 milyar dolara satın aldı

Microsoft Minecraft oyununu 2.5 milyar dolara satın aldı

Ünlü Minecraft oyununun üreticisi İsveçli Mojang, 2.5 milyar dolara Microsoft’un oldu. Minecraft’in yaratıcısı Markus Persson ise ‘aldığı kararın parayla değil, akıl sağlığıyla ilgili olduğunu’ belirtti.

Minecraft dünyası yaratıcısından mahrum kaldı.

Özellikle 8-12 yaş arasında gençler tarafından sevilen ve oynanan Minecraft oyunu Microsoft tarafından satın alındı. İsveçli Mojang tarafından üretilen oyun bugüne kadar 54 milyon adet sattı.

Firmanın 3 kurucusu yapılan anlaşma gereği şirketten ayrılacaklarını açıkladı. 2009 yılında kurulan Mojang’ta yaklaşık 40 kişi çalışıyordu. PC sürümü bulunan oyunun aynı zamanda iOS ve Android platformlarında uygulamaları da var. Kısa süre önce Xbox ve PlayStation sürümü de piyasaya sürülen oyun gençler arasında çok popüler.
minecraft-microsoft

Microsoft‘un resmi bloğunda duyurulan satın alma ile ilgili olarak firmanın CEO’su Satya Nadella açıklamalarda bulundu. Nadella bu satın almayı sadece bir birleşme olarak görmediğini belirtti ve Minecraft’ın açık bir platform olduğu konusuna vurgu yaptı. Minecraft’in yaratıcısı Markus Persson ise ‘aldığı kararın parayla değil, akıl sağlığıyla ilgili olduğunu’ belirtti.

Eleştirisel kimliğiyle öne çıkan bir programcı olan Persson, geçmişte Microsoft’u Windows 8 nedeniyle eleştirmişti. Persson, yazılım devini ‘PC’yi açık bir platform haline getirerek mahvetmeye çalışmakla’ suçlamıştı. Persson, Mart 2014’te, Minecraft’in görsel gerçeklik versiyonunu geliştirmek isteyen Oculus VR ile projeyi de iptal etmişti. İsveçli programcı, iptal kararını Oculus VR ile Facebook arasındaki işbirliğini göstermişti.

Persson, kendine ait blogda Minecraft takipçilerine bir mektup yazarak aldığı kararın sebebini açıkladı. Mektupta yer alan bazı ifadeler şu şekilde:

“Kendimi gerçek bir oyun geliştiricisi olarak görmüyorum. Oyun yapıyorum çünkü bu hem eğlenceli hem de oyunları ve program yazmayı seviyorum. Ancak oyunları yaparken onların hit olmalarını veya dünyayı değiştirmelerini beklemiyorum. Minecraft gerçekten büyük bir hit oldu ve insanlar oyunları değiştirdiğini söylediler. Ancak amacım her ikisi de değildi. Bu kesinlikle gurur verici ve kamuda göz önünde olmak bir nevi ilginç geliyor. Birkaç hafta önce evde hasta bir şekilde otururken internette EULA (son kullanıcı lisans anlaşması) sebebiyle bana karşı bir nefret patlaması olduğunu gördüm. Kafam karıştı ve anlamadım. Ardından YouTube’da Phil Fish (video tasarımcısı) videosunu izledim ve destekçilerimle aramda olduğunu düşündüğüm bağın var olmadığını gördüm. Bir sembol oldum ancak bunu istemiyorum. Kamudaki imajımın biraz bozulduğunu gördükten sonra Monjang’dan ayrılmaya ve Ludum Dare ile küçük internet deneylerine dönmeye karar verdim. Eğer takip edildiğini gördüğüm bir şey üretirsem, muhtemelen anında iptal edeceğim. Hepinizi seviyorum. Minecraft’i bugün olduğu şey haline getirdiğiniz için teşekkür ederim. Ancak çok fazlasınız ve bu kadar büyük bir şeyden sorumlu olamam. Diğer yandan, Minecraft artık Microsoft’a ait. Daha büyük bir bakış açısından, o uzun bir zaman size ait oldu ve bu hiçbir zaman değişmeyecek. Bu para hakkında değil, benim akıl sağlığımla ilgili.”

Kaynak: Al Jazeera

Share