Nintendo’nun acı günü

Nintendo’nun eski başkanı Yamauçi öldü

Nintendo'nun acı günü

Nintendo’nun acı günü

Nintendo şirketini 53 yıl yöneten ve şirketin dünyanın en büyük video oyun üreticisi konumuna gelmesini sağlayan Japon işadamı Hiroşi Yamauçi 85 yaşında öldü.

Uzun yıllar şirketin iş dünyasında başarı kazanması için çalışan Yamauçi, Nintendo’nun da ikinci en büyük hissedarıydı.

Yamauçi’nin ölümü Nintendo şirketi tarafından bir elektronik posta mesajıyla duyuruldu.

Nintendo’nun sözcüsü, gönderilen mesajda, “Şirketimiz, bu sabah yaşamını yitiren eski başkanımız Hiroşi Yamauçi’nin yasını tutmaktadır” dedi.

Yamauçi, 1949-2002 yılları arasında şirketin başkanlığını yapmıştı.

Göreve geldiğinde, çocuklar tarafından biriktirilen, takas edilen oyun kartları üreten küçük bir şirketi devralan Yamauçi, Nintendo’yu en tanınan ve en başarılı video oyunu üreticisi şirketlerden birine dönüştürdü.

Dünya devi

Bilgisayar ve Video Oyunları dergisinin yardımcı editörü Rob Crossley, BBC’ye yaptığı açıklamada “Yamauçi’nin katkılarını göz ardı etmek mümkün değil. Nintendo’yu bir bilgisayar oyunu firmasına dönüştürdü, Donkey Kong gibi dünya çapında ünlenen oyunlara imza attı.” dedi.

1889’da Japonya’da kurulan Nintendo, dünyanın en büyük oyun konsolu ve oyun üreticisi firmalarından birisi. Ana merkezi Kyoto’da olan şirket Avrupa ve dünyada oyun konsolu satış listelerinde Nintendo DS çıktığından beri ilk sırada.

Şirket ilk Nintendo Entertainment System, NES’i 1983’te piyasaya çıkardı. Şirket verilerine göre Nintendo 1983 yılından bu yana 270 milyon ev konsolu ve 2 milyar 195 milyondan fazla yazılım sattı.

Nintendo bu 30 yıllık süreçte Game Boy ile başlayan el konsolları serüveninde 385 milyondan fazla el konsolu, 1 milyar 907 milyondan fazla da yazılım satışı yaptı.

Kaynak:BBC Türkçe

Share