Hırsızların korkulu rüyası

Hırsızlık olaylarına karşı bir üniversite öğrencisi tarafından geliştirilen gezgin robot, bırakıldığı ortamdan üzerindeki kamera sayesinde, tanımlanan internet sayfasına anlık görüntü aktarıyor. Kullanıcının internetten uzak olması durumunda cep telefonuna “tehlike var” mesajı gönderebilen robot, ilgili güvenlik şirketine de haber veriyor.

Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Gökhan Tiritoğlu, bitirme projesi olarak kendisinin de zaman zaman sıkıntı yaşadığı hırsızlara yönelik bir çalışma yaptığını söyledi.

Yaklaşık bir yıl süren çalışmasında “Gezgin robot tabanlı ev güvenlik ve izleme sistemi”ni, üniversitenin öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamit Erdem’in de desteği ile hayata geçirdiğini anlatan Tiritoğlu, robotunun özellikle konutlar için önemli bir sorunu ortadan kaldırdığını anlattı.

Tiritoğlu, robotun, evde bulunulmadığı durumlarda çizgi çekerek belirlenen rotada dolaşmaya başladığını anlatarak, şöyle devam etti:

“Robot, üzerinde bulunan kamera ile de tanımlanan bir web sayfasına anlık görüntüyü aktarıyor. Böylece siz evde olmasanız dahi bir internet kafeden ya da dizüstü bilgisayarını kullanarak evin içerisinde olan bitenden haberdar olmuş oluyorsunuz. Ayrıca şüpheli bir durum gördüğünüzde veya detaylı olarak evi incelemek istediğinizde, robotu rotasından çıkarıp, yine web sayfası üzerinde bulunan ileri git, sağa dön, sola dön, geri git tuşları ile robotu serbestçe kontrol edebiliyorsunuz. İncelemeniz bittiğinde ise robotu tekrar rotasına oturtursanız robot çizgiyi izleyerek evin içerisinde dolaşmaya devam ediyor.”

Robotun, ev dışında, güvenliğin önem taşıdığı müzeler, alışveriş merkezleri ve iş yerlerinde de rahatlıkla kullanabileceğini bildiren Tiritoğlu, robot kullanımı ile çok sayıda kişinin yapacağı işin düşük maliyetle giderilebileceğini kaydetti.
Hırsızların korkulu rüyası

“CEP TELEFONUNA SMS”

Tiritoğlu, üzerinde çizgi algılamaları için 3 adet sensör, görüntü aktarımı için bir adet kamera, beyin fonksiyonu için bir adet mikroişlemci, internet erişimi için de bir adet Wi-Fi modül bulunan robotunun ek özellikler eklenerek geliştirilebileceğini belirterek, “Bu durumda, robot siz evde yokken evin haritasını dolaşarak çıkardıktan sonra, çizgi izlemeden kendi rotasını bulabilir. Örneğin kullanıcı ‘mutfağa git’ dediği takdirde robot kendi çizmiş olduğu haritayı kullanarak mutfağa, ‘salona git’ dediği takdirde salona gidip inceleme yapabilir” dedi.

Gökhan Tiritoğlu, bulunduğu yer hakkındaki görüntüleri anlık olarak tanımlı web sayfasına aktaran robotunun, ayrıca, olağan dışı bir hareket gözlemlediği takdirde kullanıcı internet takip etmiyor olsa bile cep telefonuna mesaj atabildiğini ya da tanımlanan güvenlik firmasına haber verdiğini de sözlerine ekledi.

ÜRÜN HENÜZ TİCARİ DEĞİL

Tiritoğlu’nun geliştirdiği robotlu sistem henüz ticarileşmedi. hurriyet.com.tr’ye ürünün en büyük özelliğinin tek bir kamera ile tüm mekanı kontrol edebilmesi olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Hamit Erdem, yurtdışında benzerleri olduğunu, ancak Türkiye’de ticarileşmesi konusunun müteşebbislere bağlı olduğunu ifade etti.

Share