İnsanlara ‘zarar verebilen’ robot icat edildi

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Berkeley Üniversitesi’nden robot bilimci Aleksander Reben, insanlara zarar verip vermeme kararı verebilen ve insan derisi üzerinde küçük bir delik açabilen bir robot geliştirdi.
robot

İnsan vücudunda bir delik açıp açmama kararını kendisi veren robotu 200 dolara mal eden Reben, icadına Rus asıllı bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’un kitaplarındaki üç robot kuralından ilkine ironik bir gönderme yaparak ‘First Law’ (İlk Kural) ismini verdi. Asimov, ‘bir robotun insanlara zarar veremeyeceğini ve hareketsiz kalarak insanın zarar vermesine izin vereceğini’ savunuyordu.

Robotunun kasıtlı olarak birine zarar vermek için tasarlanmadığını belirten Reben, First Law’un her zaman deri üzerinde ‘delik açma modunda’ çalışmadığını, onunla yapay zeka ve robot teknolojisi etiği alanında yeni bir tartışma yönü açmayı umduğunu kaydetti:

“Var olmayan ve bunu yapabilen bir robot yapmak istedim. Yapay zeka konusundaki asıl endişe kontrolden çıkması. Teknoloji devleri bu durumun yakınlarda olduğunu söylüyor. Bunu yapmak bu durumun düşünce olmaktan çıkarılıp gerçeğe dönüştürülmesi önemliydi. Böylece zararlı robotların şimdi de var olabileceğini kanıtlıyorum. Zira bir şey gerçekte var olduğunda, onunla yüzleşmeniz gerekir.”

Robotunun ne zaman delik açıp açmayacığını bilmediğini vurgulayan Reben, “Tasarımcısı olarak benim de bilmediğim bir karar veriyor, kime zarar verip vermeyeceğini bilmiyorum” dedi.

Share