Robotlar dokunma hissi kazandı

MIT araştırmacılara robotlara dokunma becerisini kazandırdı.

Günümüzde robot yardımcılarımıza görme, konuşma ve hareket etme kabiliyeti verebiliyoruz ama ya dokunma becerisine ne demeli?

Robotları koşturmak, zıplatmak veya yük gemisi olarak çalıştırmak anlaşılan bilimadamlarına yeterli gelmiyor. Çünkü MIT (Massachusetts Institute of Technology) ve Northeastern University’den bir ekip, ortaklaşa çalışma sonunda robotlaradokunma yetisi kazandırabilecek bir buluş yapmışlar.

robot-dokunma-hissi

“GelSight” ismindeki bu sensör, bir robot ele takılarak, tutulan nesnelerin şeklini ve biçimini tarayarak, veritabanındaki nesnelerle 3D karşılaştırma yapabilmesini sağlıyor. Robot kol bunun için nesnelerin pozisyonunu tarayan bir kamera ve nesnenin şeklini dokunma ile algılayan ve parmak uçlarında bulunan özel küp şeklinde bir cihaz kullanıyor.

Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz gibi, Rethink Robotics firmasının ürettiği Baxter türü robot kola katılan GelSight sensör küp USB ucunu algılayıp, doğru şekilde tutup, yuvasına götürüp takabiliyor. GelSight sensör küpün nesne tutan yüzeyi esnek ve ince bir plastik malzemeden oluşuyor. Nesne tutulduğunda esnek plastik onun şeklini alıyor ve arka tarafındaki LED ışıklar da yüzeyi aydınlatıp kamera tarafından taranmasını sağlıyor. Nesnenin plastiğe çıkan izi sayesinde karşılaştırma yapılıp nesnenin ne olduğu ve nasıl kullanılması gerektiği çözümleniyor.

Kaynak:Gerçek Gündem

Share