‘Robotlar insanları kibarlıktan öldürebilir’

Önde gelen fütüristlerden Nell Watson, robotlara insani değerlerin iyi öğretilmesi gerektiğini, aksi takdirde insanları ‘kibarlıktan öldürebileceklerini’ ileri sürdü.

Robotlarla yaşam, uzun zamandır beyazperdenin başlıca konularından biri.

Her türlü cihaz üzerinde 3D ölçüm yapılabilen teknolojiyi geliştiren Poikos şirketinin kurucusu ve fütürist Nell Watson, İsveç’te düzenlenen bir konferansta insanlığın robotlarla yaşayacağı gelecek hakkında uyarıda bulundu.

Malmö kentinde düzenlenen konferansta konuşan Watson, robotların yakın gelecekte yaban arılarının algı kapasitesine ulaşacağını belirtti. Yaban arılarının sosyal etkileşimlerinin güçlü olduğuna ve çevrelerindeki değişimlere göre yönlerini belirleyebildiklerine dikkat çeken Watson, robotların da benzer şekilde düşünme yeteneğinin ilk seviyesine erişeceğini belirtti.

robotlarla-yasam

Wired sitesinde yer alan habere göre, yaban arılarının sahip olduğu algı yeteneği, kurallara bağlı olan ‘sistem iki’ zeka seviyesini içeriyor. İnsanlar ise çevreleri hakkında düşünce üretebildikleri ‘sistem bir’ seviyesinde yer alıyor.

‘İnsani değerleri anlamaları lazım’

Watson, robotların ‘sistem bir’ seviyesine erişmeleri halinde küresel toplumlarda büyük değişimler yaşanacağını ifade etti. Watson, ev temizliğini robotların yapacağını, otomobillerin sürücüsüz yol alabileceğini, tıbbi analizlerin ve borsa işlemlerinin robotlar tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

Watson, robotların giderek akıllanacağı süreçte çok önemli bir sorunun gündeme geleceğini söyledi: “Robotlar arkadaş canlısı mı, yoksa düşman mı olacak?”

Bu aşamada robotların insani değerleri ve yardımlaşmayı mutlaka anlaması gerektiğini söyleyen Watson, aksi takdirde robotların ‘yapabilecekleri en büyük iyilik olarak insanları yok edebileceği’ uyarısında bulundu.

Watson uyarıları, ünlü fizikçi Stephen Hawking ile teknoloji milyarderi Elon Musk’ın yaptığı uyarıları gündeme getirdi. Hawking, Independent’a yaptığı açıklamada, ‘Yapay zekanın insanlık için en iyi hem de en kötü gelişme olabileceğini’ belirtmişti. Musk ise robotların nükleer bombalardan bile tehlikeli bir hale gelebileceğini söylemişti.

Kaynak: Al Jazeera

Share